Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Det är Maja Berggrens första dag på nya jobbet som projektledare för CHARM-fabriken, en satsning för att utveckla framtidens hållbara mat. När Livsmedel i fokus ringer sitter hon i bilen, på väg till Älvsbyn för att titta på tänkbara lokaler för detta nya foodlab.
– Det har varit en intensiv och givande dag med workshops där ett 70-tal aktörer medverkade, allt från småföretagare till forskare, upplevelsedestinationer och investmentbolag. Jag har fått massor av input som jag nu ska rodda med och försöka hitta röda trådar. Det här är verkligen ett superspännande och superroligt projekt, säger hon.

Tanken är att CHARM-fabriken ska skapa förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion, där entreprenörer får en plats för samarbete och innovation.
– Att jobba med hållbar livsmedelsförsörjning här uppe i norr är oerhört intressant både för att det finns sådan potential kopplat till fina råvaror, bra ytor och stort engagemang, men också kopplat till det omvärldsläget vi befinner oss i.

Målgruppen är mindre och medelstora företag, som får möjlighet att testa och utveckla sina idéer med hjälp av stöd, utbildning, nätverkande och inspirationsföreläsningar.
– Det händer väldigt mycket i livsmedelsbranschen i Norrbotten just nu. Därför gäller det att hitta synergier och kroka arm för att hitta en gemensam väg framåt, säger Maja Berggren, som själv är född och uppvuxen i Arvidsjaur.

Under de senaste 13 åren har hon bott och arbetat i Stockholm, varav de senaste sju åren som kvalitets- och hållbarhetschef för Coop butiker och stormarknader, CBS.
– Min man är också från Norrbotten. Familjesituationen, med två barn som snart ska börja skolan, gjorde att vi var tvungna att bestämma oss för var vi ska bo i framtiden. Och med tanke på allt som händer häruppe just nu, kopplat till den gröna industrialiseringen, kände vi att det är klart att vi ska ta chansen.

Bakom projektet står Älvsbyn kommun, i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbröd AB, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun.

Vad har hänt om tre år?
– Jag hoppas att vi kan hjälpa många befintliga, lokala livsmedelsföretag att utveckla sina affärsidéer under de här åren. Och även att vi får nya företagare att våga ta steget och satsa på sina idéer. Jag tror även stenhårt på möjligheten att locka hit entreprenörer och arbetskraft från hela Sverige att etablera sig här uppe, något som går hand i hand med industrialiseringen. Fler människor ger fler infallsvinklar.

CHARM, som står för Centrum för Hållbar Attraktiv Resilient Mat- och dryckesproduktion, startades vintern 2021. Idén är att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion. CHARM-fabriken är en del av den här satsningen.

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Härjedalspizza storsatsar på egen pizzafabrik

Härjedalspizza, som drivs av bröderna Jan och Rahman Sadat, investerar 25 miljoner kronor i en pizzafabrik i Vemdalen by. När bygget är klart kommer det att kunna baka 8 000 fryspizzor per dag.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.