1 december 2021
Nästan 70 procent av årets totala höstsådd är vete. På riksnivå såddes 5 procent större areal av höstvete än genomsnittet för de fem senaste åren.
Stora höstsådda arealer är bra på flera sätt, inte minst för att de bidrar till att minska växtnäringsförlusterna i åkermarken.
I fjol gjordes rekord beträffande höstsådden, så även om arealen är högre än genomsnitt är den alltså mindre än 2020. I Skåne län minskade den totala höstsådda spannmålsarealen med 13 procent eller 17 100 hektar jämfört med i fjol. I Västra Götalands län blev minskningen 17 procent eller 16 hektar.
Sådden av råg minskade för tredje året i rad medan höstkorn- och höstvete är i nivå med förra årets arealer. Sådden av höstraps har däremot ökat, liksom sådden av ekologisk höstraps.
Hösten har präglats av regn i stora delar av landet, vilket har lett till att en del av den planerade höstsådden behövde ställdes därför in. Fälten inte var farbara.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Förädling Människor Värdekedjan
Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”
Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.
18 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.