Hur hållbara är insekter egentligen?

Med anledning av att regelverket för insekter förväntas bli godkända som nya livsmedel sammanställer livsmedelsverket ett PM av nutritionella och miljömässiga aspekter av ätbara insekter. Myndigheten ställer sig frågan om insekter är ett hållbart livsmedel och hur bra är de som ett hållbart alternativ till andra näringskällor i vår kost.

Insekters näringsprofiler är inte så väl studerade, men det är tydligt att näringsinnehållet i varierar stort mellan arterna.

Studier har visat att proteininnehållet hos insekterna är likvärdigt med rött kött, kyckling och fisk. Det är två till sju gånger så högt som i baljväxter, bröd och andra spannmål. Innehållet av essentiella aminosyror är jämförbart med nötkött och bönor. Vi upptar näringsämnen bättre om vi äter insekterna i pulverform jämfört med hela.

Fettinnehållet är likvärdigt med innehållet i rött kött, kyckling och fet fisk. Innehållet av omega-3 är jämförbart med rött kött eller kyckling, men avsevärt lägre än i fet fisk. Insekter innehåller också mer fibrer.

Järninnehållet ligger i nivå med rött kött och baljväxter hos de undersökta arterna, förutom i hussyrsa där värdet var nästan det dubbla. Innehållet av folat och C-vitamin var högre i insekter som hussyrsa och mjölmask.

Livsmedelsverket lyfter fram att flera insektsarter har visat sig framkalla korsallergiska reaktioner hos personer som är allergiska för skaldjur.

Ur miljösynpunkt är kräver odlingen av insekter mindre mark, vatten och fodermängder än större djur per kilo kroppsvikt och de är relativt snabbväxande. 80 procent av insektskroppen är ätbar. Trots detta poängterar Livsmedelsverket att den totala miljöpåverkan är svår att mäta och att det behövs mer kunskap.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.