Hurra! I dag är det Alla korvars dag

I dag firar vi Alla Korvars Dag. Livsmedel i fokus firar den stora dagen och passade samtidigt på att ställa lite korvfrågor ttill en av Sveriges just nu hetaste kockar och vårt medaljhopp i Kock-VM.

Alla Korvars Dag är instiftad av Korvakademin, som i år firar 30-årsjubileum. Akademien är en sammanslutning med syfte att höja korvens anseende i samhället och öka utbudet av god korv. Under sina 30 år har Korvakademien skapat en rad verksamheter till korvens främjande. Man har till exempel dragit igång Korvfestivalen som arrangeras varje (pandemifritt) år. De delar de också ut ett Hederspris, som senast (2020) gick till Bruno Fortkord som vid 80 års ålder öppnade en ny korvkiosk i Östersund. 2014 delades det ut för första gången och gick då till kompositören och artisten Owe Thörnqvist. Hitten Varm Korv Boogie spelade en avgörande roll till att han fick priset.

Korvakademien har tolv ledamöter. Men alla som gillar korv kan gå med i vänföreningen K.O.R.V, som står för Korvakademiens Oförtrutet Runda Vänner. Den instiftades av Magdalena Ribbing och arrangerar korvaktiviteter av olika slag.

Livsmedel i fokus ringde upp Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, och frågade honom vad han tycker om korv. Sebastian är just nu i full färd med att förbereda sig till världens mest prestigefulla kocktävling Bocuse d’Or (Kock-VM) som äger rum i Lyon i september. 2019 fick han silvermedalj, och i år är det inget annat än guld som räknas.

Sebastian Gibrand, kock och uttagen till att representera Sverige i Bocuse d’Or 2021 (Kock-VM). Foto: Viktor Fremling

– Korv – när den är vällagat och gjord med omsorg – kan vara något av det godaste som finns. Men det gäller att det är hög köttprocent och att det finns textur i köttet så att det inte blir som en massa, säger Sebastian Gibrand.

Har du någon favoritkorv?

Min favorit, om jag inte gör den själv, är Dubbelkabanoss på Östermalmsgrillen i Stockholm.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Människor

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.