Liten risk att bli sjuk av maten i Sverige

I Sverige är det generellt sett liten risk att bli sjuk av maten. Livsmedlen är säkra, vi har friska djur och sunda växter. Det är slutsatsen i en utvärdering av den livsmedelskontroll som Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, länsstyrelserna och kommunerna utfört 2020.
Kontrollen av livsmedel följer matens väg från jord till bord. Både produktion och tillverkning av mat liksom försäljning och servering kontrolleras. Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, kommunerna och länsstyrelserna har ansvar för olika delar av kontrollen och varje år publicerar Livsmedelsverket rapporten ”Sveriges kontroll i livsmedelskedjan” som sammanfattar utvärderingen av myndigheternas kontrollverksamhet.
Pandemien har troligen spelat roll i resultatet av undersökningarna: Bättre handhygien och mindre antal restaurangbesök under coronapandemin kan vara anledningen till att färre blivit matförgiftade under 2020.
– Under pandemin har företag och myndigheter tillsammans jobbat med kontrollen av den mat vi producerar och äter i Sverige. Vi kan se att myndigheternas kontroller ger effekt och företagens egna kontroller likaså, säger Åsa Kjellgren på Livsmedelsverket.

En sammanfattning av kontroller, resultat och åtgärder finns att läsa nedan.

Kontroll av växtskyddsmedel
Kemikalieinspektionen kontrollerade växtskyddsmedel genom att analysera ett urval av produkter på marknaden för att bland annat undersöka om det fanns förfalskade produkter. Inga sådana hittades i kontrollerna.

Kontroll av foder
Trots coronapandemin har Jordbruksverkets och länsstyrelsernas kontroller av foder inte minskat jämfört med tidigare år. Många foderkontroller, framför allt uppföljande kontroller, har utförts digitalt under året.
Vid kontrollen av primärproducenter observerade länsstyrelserna fler avvikelser under 2020 än föregående år men ingen avvikelse bedömdes som allvarlig i primärproduktionen under 2020.

Djurskyddskontroll
I jämförelse med tidigare år minskade antalet djurskyddskontroller. Kontrollerna ledde bland annat till att 191 djur omhändertogs inom lantbruket och i 275 fall utfärdades förbud mot att inneha djur.
Djurskyddskontrollerna visar att brister som upptäckts skiljer sig åt beroende på djurslag. För nötkreatur var det vanligaste att djuren inte hålls tillräckligt rena. Vid kontroll av grisar var den vanligaste bristen att liggytor inte hålls rena och torra. För värphöns var det att burhöns för äggproduktion inte har tillgång till tillräckligt med ströbad.

Livsmedelskontroll
Inom livsmedelskontrollen totalt utfördes under 2020 färre kontroller än tidigare år. Det beror dels på att många aktörer höll stängt, dels på att myndigheter ställde in kontroller för att inte bidra till smittspridning.

Mer information om undersökningen och resultaten hittar du på Livsmedelverkets hemsida.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet

Äkta vara: ”QR-koder är ett hinder för medvetna val”

Att vinproducenter fått möjlighet att låta innehållsförteckningen endast finnas bakom en så kallad QR-kod, är något som bekymrar Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara. “Det finns en betydande risk att även livsmedelstillverkare kommer att peka på vinmärkningen och kräva att de ska få samma undantag från reglerna”, skriver han i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.