12 juni 2025
Skaldjur, rå kyckling och rå fisk. Det är några av de livsmedel som folk i allmänhet har mest respekt för när det gäller matsäkerhet.
Det visar den informella undersökning som Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets satsning på minskat matsvinn, lagt ut på Linkedin inför en kommande kampanj från myndigheten. I sitt inlägg efterlyser hon input kring vilka livsmedel folk är mest ”rädda för” – och alltså slänger utan att först lukta och smaka på dem.
Andra livsmedel som nämns i tråden är charkprodukter som gått långt över tiden, rå köttfärs samt öppnade grönsakskonserver. Liksom grädde som fått klumpar efter sin bäst-före-datum, samt kokt ris och pasta som stått några dagar i kylen.
Glädjande nog har kunskapen bland svenska folket ökat kring bäst-före-datum och hur länge mat håller i kylskåpet. En relativt färsk undersökning från Livsmedelsverket visar att nio av tio vet att maten går att äta efter att bäst-före-dagen passerat, och allt fler säger att de har 3-5 grader i kylen för att maten ska hålla längre.
– Potentialen finns för att matsvinnet ska kunna minska i hushållen. Men takten måste öka och vi behöver hjälpas åt, förklarar Karin Fritz.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Märkningsdagen: Livsmedelsbedrägerierna omsätter 14 miljarder kronor per år
Matfusk, AI och branschgemensamma klimatberäkningar. Det var bara några av alla aktuella ämnen som stod i fokus under årets upplaga av Märkningsdagen.
5 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





