29 augusti 2023
Operativa mål är en av Livsmedelsverkets metoder att styra kontrollen. De gäller i tre år i taget och nuvarande period är 2023-2025.
Målen berör många olika typer av livsmedel, olika lagar och regler samt olika typer av livsmedelsföretagare, exempelvis primärproduktion, företag med e-handel, dricksvattenproducenter och kontaktmaterialverksamheter.
Kontrollprojekten är en mer koncentrerad insats inom arbetet med de operativa målen. För 2024 handlar det om glykoalkaloider i potatis samt märkning av honung.
Det förstnämnda berör potatisodlare, potatispackerier och lager, liksom grossister, importörer och inköpare av potatis. Det handlar om att undersöka vilka åtgärder företagen har tagit och hur man verifierar att glykoalkaloider inte har bildats i potatisen. Inom projektet provtas potatis för att kontrollera att gränsvärdet på 200 mg/kg glykoalkaloider i rå och oskalad potatis inte överskrids.
Vad gäller honung så berör insatsen alla som har företag som släpper ut honung på marknaden, exempelvis biodlare och företag som blandar eller förpackar honung samt huvudkontor och andra som har ansvar för livsmedelsinformation. Det handlar om att kontrollera att företaget är registrerat och har ett system för spårbarhet, liksom att verifiera att de uppgifter som ges om honungen är korrekta så att konsumenten inte vilseleds.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.