Skolmat: Ny app förenklar för lokala producenter

Trots tuffa ekonomiska tider satsar Karlstad kommun på att öka mängden närproducerade råvaror i skolor och äldreboenden. Under de senaste åren har inköpen från de lokala bönderna fördubblats.

Karlstad kommun har tagit fram en app där man ska kunna göra inköp för att förenkla för lokala producenter att sälja sina produkter till de offentliga köken.
– Det blir snabbare omsättning av varorna och vi kan behålla samarbetet direkt med producent. Vi kan också efterfråga tjänster, som att bonden kommer till skolan och berättar om sin verksamhet, säger Linnea Olsson, koststrateg i Karlstad, i samband med att Skolmatskommissionen och LRF Mjölk besöker de båda högstadieskolorna Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan.


Foto: Kajsa Asp/Skolmatskommissionen

Andelen närproducerat är i dag åtta procent, att jämföra med fyra procent för några år sedan.
– Vi ser stora möjligheter att öka inköpet av lokala råvaror inom ramen för vår budget. Matpriserna har ju ökat den senaste tiden, men prisökningen har inte varit lika stor på de lokala råvarorna.
Kocken Tobias Ellström ingår i det så kallade Nära Mat-projektet, där de gör gårdsbesök för att skapa en tätare kontakt med de lokala lantbruksföretagarna.
– Det är kul att servera rätter med råvaror från bönder som man har träffat. Det är ju också bra i relation med eleverna så att de också lär sig mer om matens ursprung, säger han.
Kommunen har även förhandlat med HK Scan så att de kan få värmlandsproducerat kött till sina måltider.
Från LRF:s sida är det oerhört uppskattat att skolorna satsar på lokal mat:
– Det är jätteroligt med en sådan satsning som gör det enklare att välja närproducerat vilket gynnar de värmländska bönderna, miljön och stärker vår beredskap, säger Erik Forsberg, ordförande för LRF Värmland.

 

Dela

Fler nyheter i Måltider och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.