Norska kostråd struntar i hållbarheten

Nej, de nya norske kostråden ska inte inkludera några miljö- och klimataspekter utan enbart ta hänsyn till näring och hälsa. Det är beskedet från den norska regeringen.

I juni presenterades de nya nordiska kostråden, NNR2023. Råden har inte bara skapat debatt här i Sverige utan även i vårt grannland Norge.
Anledningen är en och samma: Att hållbarhet för första gången vägts in som en viktig faktor, med följden att det rekommenderade intaget av rött kött kraftigt minskar. Från att ha varit 500 gram per vecka rekommenderas nu max 350 gram; och det röda köttet ska inte ersättas av exempelvis kyckling utan av växtbaserad kost.
Den norska regeringen tillsatte tidigare i somras en expertgrupp för att ta fram sina egna norska kostråd, som precis som i Sverige baseras på NNR.
Under Arendalsveckan i förra veckan (den norska motsvarigheten till Almedalsveckan) gjorde statssekreteraren för hälsodepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, det tydligt att de nordiska kostråden ska anpassas till norska förhållanden.
– De norska kostråden ska enbart utgå från hälsoeffekten. Miljöeffekten av kostråden kommer att diskuteras, men i ett eget kapitel, säger han till tidningen Nationen.
Han påpekade även att när myndigheterna ger råd är det viktigt för befolkningen att känna till syftet med råden:
– I Norge blir det här uteslutande hälsa.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Utblick

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.