Hallands första havrekvarn är invigd och har börjat leverera

Vi äter och dricker allt mer havreprodukter. Detta i takt med att fler upptäcker havrens nyttiga egenskaper och det dyker upp nya produkter på marknaden. Som ett led i den utvecklingen har Berte Qvarns uppfört en havrekvarn, vilken nu står färdig.

– Havre är en nyttig gröda. Det finns så många möjligheter att utveckla nya livsmedel från havre och vi vill vara med i det arbetet med vår långa erfarenhet av att producera hållbara livsmedel, säger Fredrik Nilsson, nytillträdd vd för Berte Qvarn.

Havrekvarnen står bredvid de äldre kvarnarna för vete och råg som Berte Qvarn driver i Slöinge i södra Halland. Mellan dem slingrar Suseån och förser mjölproduktionen med kraft. Intill ligger Berte Gård där delar av grödorna odlas. Förutom den havre som kommer från den egna gården kommer Berte Qvarn att köpa upp havre från närområdet. Den första leveranserna från den nya kvarnen har redan gått iväg till Oatly.

– Inom hela Bertegruppen, där Berte Qvarn ingår, drivs vi av att tänka på hållbarheten i varje led av produktionen. Vårt mål är att halvera vårt klimatavtryck till 2030 och sedan jobba för att komma ner till nettonollutsläpp, säger Lovisa Stenström, vd för Bertegruppen.

Havrekvarnen är Sveriges näst största kvarn och Hallands första. Den kommer att drivas av hållbar och förnyelsebar el och biogas och processerna är trimmade för att vara så energieffektiva som möjligt. När driften är i full gång kommer den nya kvarnen att kunna behandla 50 000 ton havre under ett år.

Till en börja kommer här att produceras hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna kommer livsmedelsföretaget Oatly använda till sin tillverkning av havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier.

Bertegruppen, som leds av ägarfamiljen Stenström, har länge haft tankar kring att investera i en havreqvarn.

– Att den nu står här känns otroligt kul. Havrekvarnen är ett bra bidrag till Berte Qvarn men även till företagsgruppen i helhet, säger Lovisa Stenström.

Investeringen i den nya kvarnen har kostat företaget 160 miljoner kronor. Till det kommer en investering i ett nytt mer effektivt vattenkraftverk i Suseån på 20 miljoner kronor som ska ersätta det som finns där i dag. Berte Qvarn räknar med att nyanställa två till tre nya personer för att hantera den utökade produktionen.

– Detta tryggar basen för verksamheten i Berte Qvarn genom att vi får ett ytterligare ben att stå på, säger Fredrik Nilsson.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan och Växtbaserat

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.