Ny prövning för Livsmedelsverkets slaktavgifter

Svensk Fågel, Svenska Köttföretagen och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har länge ansett att Livsmedelsverkets höga avgifter vid slakterikontroll ger svenska företag sämre konkurrenskraft. Nu får de gehör för sin kritik. Kammarrätten begär omprövning i avgiftsfrågan.

Kontrollavgifter och kostnader för enskilda slakterier har på senare år ökat kraftigt i Sverige. I dagsläget är de bland de högsta inom EU. Livsmedelsverket är skyldiga att ta ut en, men enligt branschen är den orimligt hög och leder till orättvisa.

–Livsmedelsverket ska inte få ta ut hutlösa avgifter som försämrar svenska kött- och fågelföretagares konkurrenskraft, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel.

Maria Donis, vd Svensk Fågel

Branschföreningarna Svenska Köttföretagen och Svensk Fågel har gått samman i frågan. Genom majoriteten av sina medlemsföretag har de överklagat Livsmedelsverkets kontrollavgifter och vill få prövat om avgifterna är i enlighet med EU:s gällande regelverk.

– Självklart är det viktigt med kontroller och att ha en officiell veterinär från Livsmedelsverket på plats, men vi kan inte acceptera den avgiftshöjning på upp till 40 procent som Livsmedelsverket genomförde 2017, säger Maria Donis.

Nu begär kammarrätten omprövning och avgiftsfrågan och ska avlägga frågan på nytt. I domen står att:

”Kammarrätten anser sammanfattningsvis att det i timtaxan som ligger till grund för det överklagade avgiftsbeslutet ingått ett antal kostnader som det strider mot kontrollförordningen att täcka genom avgifter.”

Att de nu fått gehör för sin kritik och frågan ska omprövas på nytt har, enligt Maria Donis, stor betydelse för kött- och fågelföretagen samt lantbrukarna i Sverige.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.