Pauligs fabriker i Mölndal och Landskrona blir koldioxidneutrala

Livsmedelsföretaget Paulig samtliga fabriker ska vara koldioxidneutrala senast 2023 och 2030 ska företaget ha minskat sina utsläpp av växthusgaser med 80 procent. Nu meddelar de att omställningen är genomförd i fabrikerna i Mölndal och Landskrona.
– Vi har satt upp tuffa mål, och de här två koldioxidneutrala svenska fabrikerna är ett steg på vägen, säger Henrik Samuelsson, ansvarig för Skandinavien och Europa på Paulig, till Livsmedel i fokus.

Paulig, som står bakom varumärken som Santa Maria och Risenta, har satt de mest ambitiösa klimatmål som hittills godkänts av Science Based Targets-initiativet. 2030 är ambitionen att de ska ha minskat sina egna utsläpp av växthusgaser med 80 procent. Ett delmål är att samtliga fabriker senast 2023 ska vara koldioxidneutrala.

– Vi vill vara ett av de mest snabbväxande livsmedelsföretagen i Europa, men också bli ett av de mest hållbara. Och vi har satt ribban väldigt högt. Det handlar om alltifrån att minska våra egna utsläpp från växthusgaser med 80 procent till värdekedjan med 50 procent till 2030, säger Henrik Samuelsson, ansvarig för Skandinavien och Europa på Paulig.

Henrik Samuelsson, ansvarig för Skandinavien och Europa på Paulig

Med de två svenska fabrikerna samt ett finskt kafferosteri har bolaget ställt om tre av sina tio fabriker i Europa.

– De andra fabrikerna ligger på banan och ska vi lyckas med det här till 2023 behöver vi fortsätta hålla ett högt tempo.

För att klara det övergripande målet krävs även ett nära samarbete med leverantörer.

– Vi sitter inte själva på kontrollen över hela flödet. Men den här omställningen är positiv både för leverantörerna och för oss. Här handlar det bland annat om att tillsammans hitta smarta jordbruksmetoder.

I fabriken i Mölndal producerar Paulig kryddor under varumärket Santa Maria samt müsli, nötmixar och bönpasta med mera under varumärket Risenta. I Landskrona bakas Santa Marias tortillabröd. Varje år produceras cirka 130 miljoner produkter i Mölndal och cirka 400 miljoner bröd i Landskrona.

Påverkar omställningen även er produktsammansättning?

– Ett av hållbarhetsmålen är att sjuttio procent av vår omsättning ska komma från produkter som främjar hälsa och välbefinnande, både för människa och planet. Vi tror mycket på att smak och hållbarhet går hand i hand. Smaken är kärnan för att konsumenten ska välja produkten om och om igen så att vi får en positiv klimat- och hälsomässig effekt. Om konsumenten inte gör återköp spelar det mindre roll att produkten är klimatsmart.

Henrik Samuelsson tar upp texmex-maten, där de når ut till många barnfamiljer, som exempel.

– Den är en dörröppnare till att äta mer växtbaserad med grönsaker, sallad och tomater och så vidare. Den stora skillnaden klimatmässigt har att göra med vilket protein som konsumenten väljer. Det klassiska var köttfärs, men de recept som vi nu tar fram består till stor del av växtbaserade alternativ, avslutar Henrik Samuelsson.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Nya siffror: Så mycket spenderar svenska hushåll på mat

Svenska hushåll lägger en allt mindre andel av sina inkomster på livsmedel, som bara utgör cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. Det visar en färsk rapport som Svensk Dagligvaruhandel tagit fram.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.