Räddat kaffe minskar matsvinn

89–90 procent av kaffets klimatpåverkan sker i landet det odlas. Därför finns det all anledning att minimera svinnet av den färdiga produkten. Löfbergs och Circle K har startat hållbarhetsprojektet Räddat Kaffe som efter en testomgång nu lanseras på bred front. Totalt kommer detta att rädda 13 ton kaffe under året.

Kaffesvinn uppstår på många sätt. Det kan vara förpackningar där vacuumen släppt eller streckkoden skadats, ibland blir inte rostningen eller malningen exakt som det var tänkt. Med detta i åtanke skapade Löfbergs och Circle K projektet Räddat Kaffe där man genom på ett nytt sätt kunde ta hand om helt felfritt kaffe som av någon anledning inte gick att sälja. Projektet har testkörts och har visat sig fungera väl, så nu lanseras det på bred front.

– Alla sätt som kan minska matsvinnet välkomnas med öppna armar och vi är väldigt glada att samarbeta med Löfbergs i den här satsningen. Vi säljer 11 miljoner koppar kaffe årligen och tar kaffe på stort allvar. Därför har smakbilden och att detta kaffe är unikt varit en stor del av processen. I vår testfas i våras sålde kaffet slut snabbare än förväntat så kunderna är verkligen med oss här, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager på Circle K.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.