Så ska vildsvin bli vardagsmat

Vildsvin är inte bara ett problem. Framförallt är det en spännande och outnyttjad resurs för livsmedelsindustrin. Det säger områdeschefen Mattias Åsander på Livsmedelsverket – en av fyra myndigheter som fått i uppdrag av regeringen att göra vildsvin till vardagsmat.

Endast 15 procent av köttet från de vildsvin som skjuts i Sverige når marknaden. Därför har Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län fått i uppdrag av regeringen att underlätta för alla aktörer i kedjan att få fram mer vildsvin.

De fyra myndigheterna ska bland annat ta fram förslag till ny lagstiftning och utreda förutsättningarna för att skapa ett samlat digitalt system för spårbarhet. För att öka efterfrågan får myndigheterna även i uppdrag att utlysa medel för marknadsföring av köttet samt spridande av information om potentialen i vildsvinskött.

– Det är verkligen superroligt att få jobba med det här regeringsuppdraget eftersom vildsvin skapar så mycket känslor, säger Mattias Åsander, områdeschef för strategisk utveckling och stöd på Livsmedelsverket.

– Dessutom finns det ju allt att vinna: Vi får bort vildsvinen som problem för lantbruk och trafik, vi får en bättre viltvård och ökad tillgång till ett kött med förhållandevis låg klimatpåverkan. Det är många som gillar att äta vilt men samtidigt finns det ju sällan älgkött eller björnkött att köpa i butik. Här kan vildsvin verkligen göra skillnad. Och tillgången är det ju inte direkt något fel på – tvärtom.

Utmaningen för just Livsmedelsverket är att skapa förtroende på marknaden för vildsvinskött. Därför ska Mattias Åsander och hans medarbetare bland annat utreda och lämna förslag på ett system för hantering av subventioner avseende vildsvin för analyser av bland annat trikiner och cesium. Man ska även genomföra informationsinsatser för företag som hanterar vilt och ta fram förslag för branschriktlinjer.

– Vi håller som bäst på att bemanna upp och räknar med att ha ett förslag på subventionssystem klart i december och ny lagstiftning på plats i mars 2021.

Så grilla vildsvin kommer vi alltså att kunna göra redan nästa sommar?

– Det finns redan vildsvinskött på marknaden. Det här handlar om att få ut mer av köttet så att fler konsumenter kan ta del av det. Vi är måna att få fram ett smidigt och enkelt system med tydliga rutiner och så låg administrativ börda som möjligt för företagarna. Och det som ska bli enkelt tar ofta längre tid att få fram.

Vilken är din egen relation till vildsvinskött?

– Det smakar väldigt vilt så man måste uppskatta det. Jag tycker att det är gott och kan absolut tänka mig att det är en intressant produkt för förädlingsledet. Vildsvin funkar både i köttbullar och i premiumprodukter som lufttorkad skinka. Det ska bli intressant att se hur kreativ branschen kan vara här!

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan

Nya siffror: Så mycket spenderar svenska hushåll på mat

Svenska hushåll lägger en allt mindre andel av sina inkomster på livsmedel, som bara utgör cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. Det visar en färsk rapport som Svensk Dagligvaruhandel tagit fram.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.