Nu kan man kolla hållbarhetsavtrycket i appen

Genom att redan i butiken skanna streckkoden kan Coopkunder numera snabbt få information om en varas hållbarhetsavtryck. Dagligvarukedjan släpper nu hållbarhetsdeklarationer på över 10 000 varor.

Nu lanserar Coop enligt dem själva en helt ny och världsunik tjänst som ska hjälpa kunderna att göra medvetna val. Med en app i mobilen kan de skanna varornas streckkod redan i butiken och få information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms den ha.

– Vi vet att de allra flesta tycker det är viktigt att handla mat som är schysst tillverkad och har så litet avtryck på miljö och klimat som möjligt. Men många upplever också att det är svårt att förstå hur maten är producerad. Med hållbarhetsdeklarationen vill vi hjälpa våra kunder och medlemmar att göra medvetna val – ett slags första hjälpen för den som vill äta mer hållbart, säger Magnus Johansson, VD Coop Sverige.

Metoden att redovisa matvarors hållbarhetsavtryck utgår från erkänd forskning och officiella data. De tio hålbarhetsområdena omfattar: biologisk mångfald, klimat, hur varan påverkar jordens bördighet, vatten,  bekämpningsmedel, djuromsorg och antibiotika, arbetsförhållanden, lagefterlevnad och spårbarhet samt lokalbefolkningen som vilket handlar om mänskliga rättigheter. Hållbarhetsdeklarationen redovisas i form av ett diagram.

– Med hållbarhetsdeklarationen får vi ett helt nytt sätt att se på mat. Nu kan vi ge tydligare information till våra kunder, och vi får också ett inköpsverktyg för att tillsammans med våra leverantörer successivt förflytta vårt sortiment mot ett mindre hållbarhetsavtryck, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef på Coop Sverige.

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet

Mindre matsvinn slängs i avloppet

Mängden mat och dryck som svenskar häller ut i avloppet minskar, jämfört med 2014. Men det är fortfarande alltför mycket som slängs bort i onödan. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem