Smart system spårar matens resa: “Ursprung ger identitet”

Ett nytt system som sammanställer produktinformation med QR-koder gör det möjligt att spåra en köttbulle hela vägen tillbaka till den gård som grisen och nötdjuret kom ifrån.
– Det här skapar helt nya förutsättningar för både producenter och konsumenter, säger Niclas Lindgren, vd på TracTechnology.

I morgon torsdag serveras Sveriges första fullt spårbara köttbullar i Stadshusrestaurangen i Södertälje.
– Vi tycker alltid att det är kul att testa nya saker, säger Kerstin Åkesson, biträdande kostchef i kommunen.
Hon berättar att det kommer att finnas bordsryttare på alla bord med QR-koder som matgästerna kan skanna med mobilen för att själva kunna se köttbullarnas resa från gård till gaffel.
– Det är framför allt politiker och tjänstemän som äter lunch där men restaurangen är även öppen för allmänheten. Det ska bli spännande att se vad det blir för diskussioner runt matborden.


Initiativet kommer från företaget TracTechnology, som sammanställer all spårbar produktinformation från hela värdekedjan, vilken sedan bakas in i en unik QR-kod.
– Vårt system håller reda på varifrån alla de ingående och sammansatta komponenterna kommer ända ned på gårdsnivå. Det handlar om en komplett informations- och spårbarhetskedja som ger ett ökat värde till den slutliga produkten, säger Niclas Lindgren.

Han förklarar att alla som hanterar livsmedel har krav på sig att kunna spåra sina råvaror ett steg bakåt i värdekedjan och att detta innebär en smidig helhetslösning.
– Vi kan alltså redogöra för köttinnehåll i varje enskild köttbulleförpackning, även om det byts köttleverantör mitt under pågående produktion. Allt som behövs är en handscanner, säger han.

I pilotprojektet samarbetar man med Den Svenska Matfabriken i Mantorp, vars köttbullar är ”kontaktstekta” och görs i mindre batcher om 200 kilo åt gången.
– Det handlar om en premiumprodukt som smakar så nära hemlagat man kan komma. Att vi nu dessutom kan påvisa full spårbarhet hela vägen till gårdsnivå innebär en unik konkurrensfördel och en helt ny marknadsposition – det finns inga andra sådana köttbullar på marknaden, säger vd Stefan Malm.
Hans erfarenhet är att många kommuner är beredda att betala för både hög kvalitet och för att maten är lokalt producerad.
– Det finns ju även ett pedagogiskt värde i att kunna visa på full spårbarhet hela vägen. Många kommuner jobbar med höga hållbarhetsmål och har klimatavtryck som en del av undervisningen, säger Stefan Malm.

Norrköping, som i likhet med Södertälje har uttalade mål för att öka andelen lokalt producerad mat i skola och omsorg, är nästa kommun på tur att servera spårbara köttbullar om ett par veckor.
– Vi börjar med köttbullar med det finns egentligen inga begränsningar, man kan jobba så här med vilka produkter och färdiga maträtter som helst, säger Niclas Lindgren och menar att koll på ursprung ger maten identitet.

Borde inte detta med full spårbarhet även vara intressant för dagligvaruhandeln?
– Det är absolut applicerbart för både butiker och privata restauranger. Men vi ser att drivkraften just nu är störst i offentlig måltidsverksamhet, och som stora kravställare hoppas vi att de kan skapa ett positivt tryck så att fler producenter hoppar på det här tåget.
I planen framåt ingår även att kunna koppla på fler parametrar, som exempelvis klimatavtryck.
– I stället för att redovisa generella klimatavtryck blir det extremt specifika för varje produkt utifrån varje gårds egna förutsättningar och ambitioner. Det gör att det kan bli rätt stora skillnader i klimatavtryck mellan olika köttbullar på marknaden, säger Niclas Lindgren.


Så här kan det se ut när gästen scannar QR-koden med mobilen.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.