Södertälje sätter matens klimatavtryck under lupp

Södertälje kommun har tillsammans med Consupedia analyserat hur kommuns livsmedelsinköp påverkar omvärlden utifrån 14 hållbarhetsparametrar. Nu efterlyser kostchefen Sara Seing en bredare syn på hållbarhetsbegreppet.

Brax i stället för sej, höna i stället för kyckling och svenska spannmål i stället för ris. Södertälje kommun har länge legat i framkant vad gäller hållbara måltider och jobbar efter konceptet “Diet for a green planet”.
Som första kommun i Sverige har man nu gjort en fullständig genomlysning av maten som serveras i kommunens matsalar. Med hjälp av Consupedia analyserades maten utifrån 14 hållbarhetsparametrar – från social rättvisa och antibiotikaresistens till biologisk mångfald och koldioxidutsläpp.

– Klimatmässigt är det jättebra att äta viltfångad fisk, men om man lägger till att stora volymer av fryst fisk som vi inhandlar är fiskad i Nordsjön och förädlad på ”andra sidan jorden”, hur miljövänligt blir det då och hur ser arbetsvillkoren ut för de arbetare som filéar fisken med tanke på det låga priset, säger kostchefen Sara Seing, som även är verksamhetschef för Matlusts utvecklingsnod.

Hennes bedömning är att det på kommunal nivå ofta saknas kunskap om hur livsmedelsinköpen påverkar omvärlden bortom klimatområdet. Inte för att kommunerna inte vill veta, utan för att de inte haft tid eller tillgång till rätt verktyg.
– Som kommun jobbar vi efter en värdegrund som säger att man ska ha arbetsvillkor som kan skapa goda livsvillkor, vilket ofta inte är fallet när det kommer till importerade livsmedel. De kanske har låga klimatutsläpp och är billiga, men någon har betalat priset på andra sidan.

I samband med analysen fick Södertälje även siffror på hur deras matsedlar presterade i jämförelse med mer konventionella matsedlar. I jämförelsen stod det klart att Södertälje hade högre eller samma poäng på samtliga parametrar.

Consupedia hoppas nu att fler aktörer, såväl offentliga som privata, vågar bredda debatten och kunskapen om hur livsmedel påverkar omvärlden.
– Många hållbarhetsinitiativ är lovvärda men vi behöver gå från magkänsla till mer fakta på bordet. Vårt ohållbara sätt att leva handlar inte bara om hur mycket koldioxid vi släpper ut. Förhoppningsvis kan Södertälje bli ett lärande exempel på hur långt man kan komma om man vågar lägga sig under lupp, säger Roberto Rufo Gonzalez, grundare av Consupedia.

Consupedias databas baseras på uppgifter från bland annat WHO, WWF, RISE, Unicef och Gap Minder.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.