– Det är det roligaste jobb jag haft, men nu är rätt läge att kliva i mina skor och trampa vidare, säger hon till Livsmedel i fokus.
4 september 2025
Du jobbar kvar året ut men går sedan vidare till nya utmaningar. Vad innebär det?
– I januari börjar jag som koordinator på Food and Health Center, en universitetsövergripande organisation inom Örebro Universitet med vice rektor Robert Brummer som föreståndare. Uppdraget är att fortsätta stärka och utveckla världsledande forskning, bland annat i samverkan med näringslivet och offentlig sektor.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under de här sju åren?
– Att få etablera och utveckla Sweden Food Arena har varit ett mycket inspirerande uppdrag. Nu är plattformen för samarbete inom innovation och forskning i livsmedelskedjan etablerad. Vi ser en kraftigt ökad FoI-finansiering riktad mot livsmedel, och vi har en god dialog med våra forskningsfinansiärer. Livsmedelskedjan har en gemensam innovations- och forskningsagenda och vi har god kännedom om utvecklingsbehov i våra olika värdekedjor. Flera kunskapsrapporter är framtagna som beskriver näringens innovationsförmåga, utmaningar med dagens innovationssystem och förslag på hur det kan utvecklas. FoI-aktiviteterna i vår näring ökar årligen, nya utlysningar är på gång, nya samarbeten etableras och min kollega Kerstin Eriksson är en fantastisk katalysator, kopplingsdosa och klusterbyggare av rang!
Tjänsten som Marie Gidlunds verksamhetsledare utannonseras inom kort. Föreningens mål och ambition ligger fast, där man ska fortsätta arbetet med att driva åtgärder och initiativ för innovationsdriven tillväxt i livsmedelssektorn under ny ledning.
– Uppdraget är att sammanställa företagens uttalade FoI behov och synliggöra det bland politiker med målet att få till ökade offentliga satsningar i kommande budgetar. Vi bistår finansierande myndigheter att utveckla utlysningar som möter näringens behov. Vi initierar samarbeten med forskare och experter som löser frågorna som företagen har samt har dialog med många innovationsfrämjande aktörer, regioner, andra branscher mfl för att driva FoI-frågan framåt. Kort sagt, vi har kontakt med flera olika målgrupper, driver FoI-frågan i en näring som länge varit underskattad men har en otroligt stor potential.
Har du redan nu något medskick till din efterträdare?
– För att lyckas behöver man hela tiden hitta nya sätt att samverka, finansiera och organisera innovationsfrämjande i livsmedelssektorn. Det är både ett roligt, utmanande och komplext uppdrag. Jag hoppas på en ny verksamhetsledare med stora visioner, mod, kreativitet, driv och engagemang.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Människor
Forskning Människor Mötesplatser
Pussel för innovation: ”Spelplanen håller på att förändras”
Hallå där Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena, som tagit fram det nya ”innovationspussel” som lanserades under Livsmedelslagarna i Tylösand.
16 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.