18 december 2025
EU-kommissionen vill genomföra förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) som skapades efter andra världskriget för att säkra matförsörjningen. Enligt LRF handlar det om att försvaga CAP, vilket hotar Sveriges förmåga att producera livsmedel i kris och samtidigt göra maten dyrare.
”För Sverige innebär det särskilt stor risk för minskad matproduktion och ökade matpriser”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Och att ett minskat jordbruksstöd får konsekvenser ända ner på tallriken, det är de svenska lantbrukare som under flera dagar kört ned sina traktorer till Bryssel helt överens om:
– Om jordbruksstödet minskar får hushållen och bönderna betala ett högt pris, i slutänden är det konsumenterna som förlorar med ökade matpriser och sämre mat, kommenterar Adam Gruvaeus, traktorförare och lantbrukare från Västra Götaland.
Att svenska bönder förväntas producera mer bättre mat under några av världens högsta miljö- och djurvälfärdskrav, samtidigt som de ska klara den gröna omställningen är en tuff ekvation att få ihop, enligt bönderna.
– Ett lantbruk utan lönsamhet kan inte investera i klimatnytta, fossilfrihet eller beredskap. Klimatförändringarna kräver investeringar i bevattning och skydd mot översvämningar och förmågan att fortsätta producera när krisen kommer. När lönsamheten pressas för Sveriges bönder av handelsavtal som tillåter import av mat, som dopad med billigare gödsel och mer antibiotika, försvinner också investeringsförmågan som är vår förutsättning för den gröna omställningen, säger Håkan Svensson, traktorförare och lantbrukare från Skåne.
Här är Sveriges lantbrukares krav till Bryssel:
* Att Sveriges regering motsätter sig nedmonteringen av jordbrukspolitiken i EU-förhandlingarna.
* Att driva på för rättvisa konkurrensvillkor i handelsavtalen och stärkt lönsamhet i jordbruket.
* Att säkerställa att svenska bönder kan investera i klimatnytta, fossilfrihet och beredskap.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion
Ny rapport: Svensk matproduktion kan öka med 40 procent
Lantbrukarnas Riksförbund presenterar i dag rapporten ”Vi gör jobbet – ge oss förutsättningarna!”, som visar att svensk livsmedelsproduktion kan öka med upp till 40 procent.
– Det här är en bransch med fantastisk potential, säger vice ordförande Mikaela Johnsson.
26 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





