Lyssna på matnyttiga poddar

Podd, poddradio, podcast är ett fenomen som har funnits i över ett decennium men vuxit lavinartat de senaste åren. Nu när i princip vem som helst kan skapa och sända sitt eget radioprogram finns det en podd för nästan varje ämne – och många gånger finns det flera. Vi bad våra läsare på nätet att skicka in tips om podcaster inom livsmedel. Här nedan presenterar vi några av de förslag vi fick in.

Feeder – hemkunskapspodd för högstadiet

 Feeder startade 2016 och ges ut av Livsmedelsföretagen. Hittills har de spelat in 78 avsnitt, men podden har ömsat skinn några gånger utmed vägen. I de första avsnitten handlar det om matens roll i samhället. I februari 2021 gjorde Feeder en relansering och är nu tänkt som ett lättillgängligt läromedel för hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9. Frågor de tar upp är dock intressanta även för andra utanför skolans värld som är intresserade av livsmedel. Avsnitten berör ämnen såsom: är att avstå från gluten och laktos bara är en trend eller är det livsviktigt, är energidrycker en hälsorisk, är dyr mat bättre än billig, samt var bättre förr med mera.

Ostpodden – en djupdykning om ost

Första ostpodden släpptes i december 2018 och i skrivande stund finns det 53 avsnitt. ”Vi bjuder på ost i kvadrat och kubik”, säger Johan Rudh i premiäravsnittet. Podden gör utflykter, djupdykningar i mjölk, mögel, mejeribranschen och mycket mera. Ambitionen är att träffa många av alla duktiga osthantverkare som finns i Sverige. ”Vi är oerhört breda inom ett smalt område, helt enkelt”, står det i beskrivningen om podden.

Nära Mat podden – inspirerande livsmedelsaktörer i norr

Nära Mat podden är en den i arbetet med arbetet med Norrbottens livsmedelsstrategi. Här samtalar programledaren Hulda Wirsén (samordnare Nära Mat, Norrbottens livsmedelsstrategi) med producenter, entreprenörer och aktörer i livsmedelskedjan i norra delen av Sverige. Första avsnittet sändes i september 2020 och det finns hittills totalt 14 avsnitt.

Länet är självförsörjande på mat till 20 procent och målet är att öka den lokala försörjningsförmågan av mat genom att lyfta olika exempel på redan etablerade aktörer som vill dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter och kan inspirera fler att ta klivet in i livsmedelsbranschen.

Matsäkerhetspodden – frågor som skyddar konsumenterna

Matsäkerhetspodden handlar om sådant som kan göra maten farlig och göra den säker. Bakom podcasten står av Bergström & Hellqvist, vilka arbetar med utbildningar och konsulttjänster inom kvalitet och livsmedelssäkerhet. Podden startade 2019 och de har gjort nio avsnitt i ämnen som exempelvis ehec, campylobacter, listeria, salmonella och arsenik.

Lantbrukspodden – från odling till köttproduktion

Lantbrukspodden gör djupdykningar kring aktuella frågor som inom de gröna näringarna. Den startade redan 2013 som den första podden inom jord och skogsbruk. Efter några års vila gjorde podden comeback i november 2019 och sedan dess har de skapat 52 episoder. Ämnena varierar om från alltifrån odling till köttproduktion och vargjakt. Senaste avsnittet publicerades i november 2021 och handlar om svenskt vin – om det är en framtidsbransch och om möjligheterna till gårdsförsäljning. Podcasten produceras av LRF media.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Trend

Bönan och biffen i fokus i framtidsrapport: ”Det behövs visioner”

Det går att skapa ett cirkulärt och modernt nettonoll-samhälle, men vägen dit måste förändras. Det slås fast i en färsk rapport som ska överlämnas till regeringen – och där framtidens mat är en av flera visioner som presenteras.