Årets Livsmedelsexportör tar fredagsmyset till nya marknader

Årets Livsmedelsexportör 2022 är Paulig med varumärket Santa Maria i spetsen.
– Vi är fantastiskt stolta, säger Anders Hansson, Commercial Director för Skandinavien och Europa.

Med export till över 40 länder och en exportandel på 62 procent är Paulig en av Sveriges främsta matexportörer. För detta belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör, vilket delades ut i går under Matdagen på Moderna museet i Stockholm.

– Export har alltid varit en viktig del för oss, men det är extra roligt att se hur det strategival vi gjort har accelererat den ytterligare. Santa Maria är ju känt för sina kryddor och Tex Mex-koncept, och nu skapar vi nya mattraditioner i både Europa och Asien samtidigt som vi fångar upp nya influenser, säger Anders Hansson.

Under de senaste åren har exporten vuxit tvåsiffrigt utanför Norden och företaget har nu även tagit sig in på den asiatiska marknaden.

– Holland och Österrike är starkt växande marknader just nu, som tar vårt svenska koncept med fredagsmys rätt av. Här i Norden är det faktiskt norrmännen som är mest galna i tacos och tortillas, de äter dubbelt så mycket per capita jämfört med oss svenskar.

Årets Livsmedelsexportör är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet, som nu delas ut för delas i år ut för 22:e gången. Enligt stadgarna ska det tilldelas ”ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar”.

Bildtext: Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen; Henrik Samuelson, vd för Santa Maria och europachef för Paulig, Anders Hansson, Commercial Director för Skandinavien och Europa; Anna Hallberg, utrikeshandelsminister; samt Jan Larsson, vd för Business Sweden.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser

Saltå kvarn ger handeln en känga: ”Alla kan ta mer ansvar”

Dagligvaruhandeln gör för lite för att främja ekologisk svensk primärproduktion nu i krisen. Det menar Saltå kvarns vd Jonas Regnér när han vågar sticka ut hakan i tidningen Dagligvarunytt.
– I ett oligopol går det att ta mycket större etiskt ansvar, säger han.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem