Här ska det odlas lax – med stöd från dagligvarujättarna

Bolaget Re:ocean ska odla 10 000 ton lax per år i en landbaserad produktionsanläggning i Säffle. Och tar in 2,3 miljarder i investeringar.
– Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, säger vd Morten Malle.

Den landbaserade laxodling som just nu byggs upp i Säffle är en av de största livsmedelssatsningarna som gjorts i Sverige. Det handlar om en storskalig anläggning där lax odlas i bassänger på land i en havsliknande miljö, där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är dessutom att använda allt spill från laxen till nya resurser, exempelvis biogas.

– Genom att äga hela processen, från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.

Projektet stöds av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare, Axfood, Coop och Ica som ser stora möjligheter i landbaserad laxodling för att kunna erbjuda konsumenter hållbar lax från Sverige.

– Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Klas Balkow, vd för Axfood.

År 2025 kommer de första fiskarna ut i butik och 2026 ska man vara uppe i full produktion med 10 000 ton per år, vilket motsvarar en femtedel av den svenska laxkonsumtionen.

Re:ocean är nu i en process för att ta in det ytterligare kapital, cirka 2,3 miljarder kronor (varav en miljard i eget kapital) som krävs för att ta färdigställa anläggningen. Alla tillstånd som bygglov och miljötillstånd är på plats och marken är förberedd för byggnation.

Visste du att…
…svenskarna äter i snitt tolv kilo fisk per år och lax är den mest populära fisken. Mindre än en procent av den lax vi äter kommer i dag från Sverige.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.