Stadsodling kan göra Göteborg självförsörjande

Göteborg kan bli självförsörjande på grönsaker enligt en ny konsultrapport, där bönder, fiskhandlare, livsmedelsföretag, matbutiker och restauranger varit inblandade.
– För att uppnå en cirkulär stad måste all näring tas tillvara, säger projektledaren Emma Danielsson.

Att en storstad är självförsörjande på grönsaker är väldigt ovanligt, men Göteborg har möjlighet att sticka ut på det området. Det visar en utredning som den lokala miljöförvaltningen gjort.

Uppdraget från politikerna var att ta fram en plan för ett hållbart livsmedelssystem med syfte att stärka en hållbar livsmedelsförsörjning.

En del av analyserna utfördes av Sweco, ett konsultföretag inom arkitektur och teknik, med Emma Danielsson som projektledare.

– I Göteborg finns mycket jordbruksmark och man ligger också långt framme med att stadsodla. Om man maximerar ytan där det går att odla cirkulärt och mäter vad som skulle kunna produceras kan Göteborg bli självförsörjande på grönsaker, säger hon i ett pressmeddelande.

Och det blir många olika sorters mat – ingen monokultur i odlingen och omväxlande på tallriken.

– Vi kan också se att det inte behövs något konstgödsel för det finns gott om hästgödsel från gårdar i området.

För att kunna undersöka alla näringsflöden har man samlat ihop rapporter som redan finns och även genomfört en mängd intervjuer. Bönder, stadsodlare, fiskauktionen och reningsverket har alla bidragit med information om vad som produceras inom kommunen och vad som händer med avfallet.

– Vi har talat med fiskhandlare, matfabriker, livsmedelsbutiker, restauranger, de som hanterar matavfallet och med bönder som plockade tomater medan vi pratade. Informationen har vi sedan sammanställt i flera steg för att måla upp olika scenarion och se vad som händer i olika led om vi ändrar något, säger Emma Danielsson.

Göteborgs stad har mycket mark men för att bli självförsörjande krävs att marken används till odling.

– Man måste inte bygga växthus men det är viktigt att skala upp de odlingar som finns, något som staden skulle kunna hjälpa till med. Vi ser också stora möjligheter med industriell symbios, till exempel att man kopplar ihop en fiskodling i kallvatten med en livsmedelsfabrik där det blir matsvinn. Det skulle ge volymer som passar en storstad utan att förbruka för mycket energi.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.