Matpriserna ökar i rekordfart: “Kommer att rulla vidare”

Under augusti ökade matpriserna i dagligvaruhandeln med i snitt 1,7 procent. Det är den högsta prisökningstakten för en enskild månad som den oberoende matprisappen Matpriskollen någonsin uppmätt.

Prisökningen på 41 000 identiska artiklar hos de största kedjorna i dagligvaruhandeln skrevs till 1,7 procent i snitt i augusti. Det visar Matpriskollens så kallade Pricetrackerindex, vilket Dagligvarunytt rapporterar om.

Det är den högsta prisökningstakten för en enskild månad som företaget någonsin uppmätt. Tidigare rekord slogs i maj med 1,4 procent i snitt och i juli med 1,3 procent.

– Siffrorna är inte helt oväntade, även om jag tror att många gärna hade sett lägre tal. Allt ska öka och det som ännu inte har gjort det kommer att gå upp i pris, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, till Dagligvarunytt.

Räknat från årsskiftet ligger nu prisökningstakten i dagligvaruhandeln på 10,3 procent. Ser man bara på matrelaterade varor är siffran 13 procent för de senaste tolv månaderna, vilket motsvarar 33 miljarder kronor i matprisökningar för svenska hushåll på ett år.

Det är framförallt störningarna i ekonomin som orsakats av pandemin och kriget i Ukraina som driver priserna uppåt, såsom dyrare transporter, energi och förpackningsmaterial. Men även den svaga kronan spelar in, där allt som importeras till Sverige i dollar blir dyrare.

Ulf Mazur poängterar att prisrevideringarna i dagligvaruhandel bara sker några gånger per år, varför vi ännu inte ser effekterna av de kraftigt stigande energipriserna i matprisinflationen för augusti.

– Det är långa ledtider och det är därför den här snöbollen kommer att rulla vidare.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.