Här blir butikens matsvinn barnens mellanmål: ”Bara fördelar”

Rydaholms skola i Värnamo har ett svinnsmart samarbete med sin lokala Ica-butik. Nu vill de få fler skolor och livsmedelsföretag att följa framgångsreceptet.
– Det här är miljöarbete på ett väldigt konkret sätt, säger Sofia Elmgren, lärare och verksamhetsutvecklare på skolan.

Det var när Sofia Elmgren, lärare i matte och naturkunskap på Rydaholms skola i Värnamo, undervisade i miljö och hållbarhet som hon fick idén att låta eleverna räkna på hur långt olika frukter färdas från jord till mage. Och att i samma veva ta reda på hur mycket svinn det blir varje vecka i frukt- och grönsaksavdelningen i den lokala matbutiken.

– Det visade sig vara en hel del och då tänkte vi att det är extra synd att slänga bort mat som färdats väldigt långt, säger hon.

På Ica Nära Rydaholm var handlaren Patrik Persson positiv till att inleda det samarbete som nu pågått i flera år och som går ut på att en ansvarig pedagog varje morgon får komma och hämta frukt och grönsaker som butikspersonalen rensat ut.

– Det är egentligen inget fel på varorna. Det kan vara äpplen som blivit kantstötta, en gurka som mjuknat i ena änden eller bananer som hunnit mogna för mycket för att säljas i butiken, säger Sofia Elmgren.

Frukten serveras som mellanmål till alla elever som vill ha, vilket inte bara minskar matsvinnet utan även har andra fördelar:

– Alla vet att det är hälsosamt att äta mer frukt och grönt och det märks att eleverna får mer energi och att koncentration i klassrummet ökar. Dessutom ökar det medvetenheten – man måste ju inte kasta bort frukt och grönsaker bara för de har en brun fläck, man kan skala och skära bort det i stället.

För många familjer är det en ganska dryg kostnad att skicka med frukt varje dag till sina skolbarn.

– Skolan ska ju vara avgiftsfri, därför känns det extra bra att kunna erbjuda frukt gratis till våra elever, säger Sofia Elmgren.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Måltider

Bönan och biffen i fokus i framtidsrapport: ”Det behövs visioner”

Det går att skapa ett cirkulärt och modernt nettonoll-samhälle, men vägen dit måste förändras. Det slås fast i en färsk rapport som ska överlämnas till regeringen – och där framtidens mat är en av flera visioner som presenteras.