Närproducerad skolmat serverades på torget: “En succé”

När Offentliga måltidens dag firades runt om i hela Sverige bjöd måltidspersonalen i Köpings kommun på klimatsmart lunch på torget.
– Vi är väldigt stolta över vår mat och allt det arbete som ligger bakom varje måltid, säger verksamhetschefen Patric Gill.

Offentliga måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober varje år för att lyfta och uppmärksamma alla de miljoner måltider som varje dag serveras i Sveriges skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus.
– Det görs otroligt många spännande saker i hela landet den här dagen, säger Eva Sundberg, projektledare på MATtanken, som koordinerar Offentliga måltidens dag.

Hon berättar att drygt 170 kommuner och regioner anmält sina olika aktiviteter till deras kampanjsida, vilket innebär att en stor andel av de offentliga kökens matgäster fått vara med och fira.
Exempel på aktiviteter är bland annat lokalproducerat på menyn, skördefest, oktoberfest, quiz, öppna matsalar, samarbeten med musikskolan och så klart extra god mat – ofta med såväl förrätt som dessert.
– Personligen tycker jag att det är extra roligt när man bjuder in lokalpolitikerna till skolrestaurangerna eller ställer sig ute på stan och låter allmänheten smaka på maten, säger Eva Sundberg.

Och det är just precis vad man gjorde i Köping. Här stod både kockar och kostchefer på Stora Torget och bjöd alla som ville smaka på egentillverkade köttbullar och stekt matvete med rotsaker.
– Det är första gången vi gör något sådant och det blev verkligen en succé, säger Patric Gill, verksamhetschef för måltiderna i kommunen.

Han förklarar att det är medarbetarna själva som har valt ut och komponerat den klimatsmarta och närproducerade menyn, och att planeringen pågått i flera månader.
– De mesta av råvarorna kommer från lokala producenter och vi hade även en lokal köttbonde på plats på torget. Engagemanget var helt fantastiskt.
Inte minst var det många lokala politiker och tjänstemän på plats, liksom media.
Förutom att servera smakportioner passade man även på att berätta om måltidernas koppling till kommunens hållbarhetsarbete.
– Vår matfilosofi går ut på att maten ska vara god, förebygga ohälsa och skapa en positiv utveckling för både klimatet och den biologiska mångfalden, säger Patric Gill.

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser

Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”

Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.