Gordons plockar bort emballaget: ”Vill göra det enkelt för kunderna”

Last mile-företaget Gordon har tagit fram en unik och förpackningsfri lösning för hemleveranser av kyld mat, en cirkulär lösning som presenteras under den pågående Logistik- och transportmässan i Göteborg.

Trots att de allra flesta konsumenter och företag vill minska antalet förpackningar och emballage så ökar mängderna för varje år, det gäller inte minst vid e-handel.
Under 2021 använde vi svenskar 674 600 ton förpackningar av papp, kartong och wellpapp till varor och transporter, en ökning med 70 400 ton jämfört med året innan. Detta innebär att en genomsnittlig svensk använde 55 kilo förpackningar av papp, kartong och wellpapp under 2021, enligt siffror från Naturvårdsverket.

Det här vill Gordon ändra på, ett så kallat last mile-företag som jobbar med hemleveranser av kyld mat från dagligvaruhandeln, matkasseföretag och livsmedelsproducenter.
– Vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att minska på mängden pappkartonger och papperskassar som bara används en gång vid hemleveranser. Vi vill också göra det enklare för de som handlar mat på nätet att göra klimatvänliga val och slippa hanteringen av pappkartonger som tar plats och som ska lämnas till återvinning, säger vd Ali Ghoce.

Företaget har därför utvecklat ett helt nytt system: Gordon Circular, som gör det möjligt för företag som bedriver e-handel med kyld mat att göra det med en cirkulär förpackningslösning – något man även registrerat en patentansökan för.

Gordon grundades 2015 i Stockholm och genomför nu över 600 000 leveranser ,med obruten kylkedja, varje månad i hela Norden. Bland kunderna här i Sverige finns HelloFresh, Ica, Coop, GI-boxen och Middagsfrid.


Här är hela teamet bakom Gordon.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.