Nytt smittoutbrott bland värphöns: “Viktigt med hygienrutiner”

Värphöns på en gård i Blekinge har drabbats av så kallad newcastlesjuka – och börjat lägga ägg utan skal. Nu har restriktioner införts i området för att skydda andra fåglar från smittan.

En gård med cirka 5 000 värphöns i Ronnebytrakten har drabbats av newcastlesjukan. Smittoutbrottet har märkts av genom att äggproduktionen varit nedsatt och att höns lagt så kallade skinnägg, alltså ägg som saknar skal.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har bekräftat att det är just newcastlesjuka som drabbat gården.

Viruset cirkulerar vilt bland duvor i södra och mellersta Sverige och förekommer också mer brett bland vilda fåglar.
– Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet hos vilda fåglar. Därför är det viktigt att man som djurägare är noga med hygienrutiner och skyddar sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar. Det gäller kommersiella företag såväl som hobbyhönsägare, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA, i en kommentar.

För att hantera utbrottet saneras gården och djuren avlivas.
Jordbruksverket har samtidigt beslutat om skydds- och övervakningszoner med tre respektive tio kilometers radie. Inom de zonerna ska alla fåglar i fångenskap hållas inomhus och det är förbjudet att transportera fåglar, kläckägg och fågelprodukter i området.

Newcastlesjukan är smittsam och allvarlig för fåglar, och den som misstänker att ens djur har insjuknat ska kontakta veterinär. Sjukdomen är dock ofarlig för människor, även om man vid nära kontakt med smittade fåglar riskerar att få ögoninflammation.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.