De tar pulsen på ultraprocessad mat: “Handlar om känslor””

Människors rädsla för ”ultraprocessad mat” handlar om bristande kunskap om hur mat blir till. Det menar näringsfysiologen Ingrid Larsson, när hon gästar radioprogrammet Kropp & själ nu i veckan.

För knappt ett år sedan kom den alarmistiska nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessad mat i hela EU, vilket satte i gång en högljudd debatt och möjligen även påverkade en och annan matvana.

Den här veckan ägnar radioprogrammet Kropp & själ nästan en hel timme åt att reda ut vad ultraprocessad mat egentligen är för något. Och tar bland annat hjälp av näringsfysiologen Ingrid Larsson och måltidsforskaren Richard Tellström

Ingrid Larsson menar att människors uppfattning om vad som är naturligt och vad som är industriellt framtaget till stor del verkar vara baserat på en vilseledande föreställning – nämligen vår känsla.
– Det här handlar ju om vår bristande kunskap kring den mat vi äter varje dag. Vi vet inte hur maten blir till längre. Smör till exempel är ju inte alls naturligt utan det är kraftfullt processat, säger hon i programmet.

Och att ultraprocessade produkten skulle vara mer hälsoskadliga än andra produkter håller hon inte alls med om. Tvärtom är processernas grundläggande syfte att maten ska vara säkert och ha en bra hållbarhet.

Richard Tellström menar å sin sida att det alltid har funnits vissa invändningar mot den industriellt framtagna maten – delvis av hälsoskäl, delvis med ideologiska motiv.
– Samtidigt kan man inte hålla på att laga mat från grunden hela tiden för då skulle man inte göra något annat. Processad mat ger oss helt enkelt möjlighet att leva livet – detta är grundidén. Det ger oss människor möjlighet att slippa arbete och frigör tid, säger han.

Veta mer? Ta del av radioprogrammet i sin helhet HÄR!

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hälsa

Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör: “Haft flyt i maskineriet”

Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.