Salmonella på Gotland – fler ägg återkallas

Tre stora dagligvarukedjor har återkallat ägg efter att en producent på Gotland har upptäckt salmonella under en rutinkontroll. Besättningen är spärrad, vilket innebär att inga djur eller livsmedel får lämna gården.

I förra veckan skrev Livsmedel i fokus om hur Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, vingades avliva samtliga sina höns efter återkommande salmonellautbrott.
Strax därefter upptäcktes salmonella även i stallmiljön hos en producent på Gotland.
– Det är tack vare rutinkontroller och kraftfulla åtgärder mot salmonella som våra livsmedel i Sverige är fria från salmonella och säkra att äta, säger länsveterinär Ebba Schwan i en kommentar.
Både Ica, Lidl, Willys och Hemköp har återkallat alla ägg som kommer från den aktuella producenten.
– Att det nu påträffats salmonella i en ny stallmiljö är mycket olyckligt och något vi ser allvarligt på. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, och hur det kan förhindras framöver, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård i en kommentar.
Någon smitta i äggen har inte bekräftats, men risken för sjukdom anses finnas. Jordbruksverket har därför beslutat att 30 000 höns på gården ska avlivas för att stallarna ska kunna saneras.

 

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.