Nya EU-regler kan sätta stopp för branschens egna miljömärkningar

Europeiska kommissionens direktivförslag om Green claims kan innebära stopp för många av de miljöpåståenden och miljömärkningar som i dag används på olika livsmedelsprodukter.
– Det kommer att innebära en jättestor förändring, säger märkningsexperten Katarina Ladenfors på advokatbyrån MarLaw.

Torsdagen den 7 december är det dags för årets upplaga av Märkningsdagen, som arrangeras av advokatfirman MarLaw och konsultbyrån Herax Food Solutions i samarbete med Livsmedel i fokus.
Advokaten Katarina Ladenfors är en av dem som håller i trådarna.

Varför ska man inte missa Märkningsdagen?
– För att det är en dag när man samlat kan bli uppdaterad på alla nyheter, regleringar och praxis på livsmedelsområdet från några av branschens främsta företrädare. Det är ganska mycket som är på gång, inte minst vad gäller Europeiska kommissionens direktivförslag om ”Green claims”.

Vad innebär det?
– Det är två direktivförslag som reglerar miljöpåståenden. Det föreslås att  man inte längre får använda några egna typer av miljömärkningar utan enbart märkningar som är öppna för alla. Svanen-märkningen kan alltså finnas kvar medan exempelvis företagsspecifika miljömärken försvinner. Det kommer alltså att innebära en jättestor förändring om lagen träder i kraft, både för dagligvaruhandeln och större livsmedelsproducenter. Syftet är att göra det enklare för konsumenterna och att det inte ska finnas en uppsjö av olika miljömärkningar som står för helt olika saker.

Vad finns det mer för heta potatisar i märkningsbranschen?
– Det finns ju fler märkningar som det så att säga har gått inflation i. Livsmedelsverket kommer att berätta om Sveriges inspel i regelutvecklingsarbetet för den så kallade ”kan innehålla spår av-märkningen”. Det är en märkning som i dag ofta används som en slags friskrivning från ansvar när man i stället skulle kunna skärpa hygienen vid produktionen.

En programpunkt handlar om matsvinn. Berätta!
– Jo, det är nya uppdaterade regler för datummärkning på gång, vilket förhoppningsvis kan bidra till minskat matsvinn – detta som en del av EU-kommissionens arbete med revideringen av informationsförordningen. Anna Wedholm från Herax Food Solutions kommer att gå igenom detta och tala om hur man redan i dag kan tänka – inte minst vad gäller att anpassa datummärkning och förvaringsanvisningarna på sina förpackningar.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Mötesplatser

Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör: “Haft flyt i maskineriet”

Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.