– Med den här innovationen har vi en produkt som tickar alla boxar, säger försäljningschefen Felix Strandvik.
16 oktober 2025
Efter flera års produktutveckling lanserar livsmedelsföretaget Ahlströms en baljväxtfärs på groddade svenska ärtor, linser och åkerbönor.
Försäljningschefen Felix Strandvik berättar i ett pressmeddelande att den ”smyglansering” som företaget gjorde i början av året har blivit en stor framgång; i dag serveras färsen på skolor och inom äldreomsorgen i över 80 kommuner.
– Vi har fått ett otroligt mottagande i skolkök och på sjukhus, inte minst för den ekologiska varianten. Det visar att svenskt växtbaserat protein fortfarande ligger i tiden, bara den får gro ordentligt, säger han i en kommentar.
Bakom innovationen finns ett nära samarbete med Munkagrodden, som är en ledande aktör inom groddteknik. Tillsammans har man utvecklat en groddningsprocess som ska ge rätt balans mellan näring, vatteninnehåll och konsistens utan att tumma på livsmedelssäkerheten. Fröna steriliseras – en tekniskt avancerad process som säkerställer kvaliteten samtidigt som groddningen får komma i gång på naturligt sätt.
– Vi är den första aktören i Sverige som knäckt koden för hur man kan göra det i större skala. Resultatet är inte bara hälsosamt och hållbart, utan också otroligt gott. Vi ser groddningen som en pusselbit i en större rörelse, att bygga framtidens svenska matproduktion på smarta, naturliga processer, säger Jacob Ahlström, grundare av Ahlströms.
Ahlströms groddade färs tillverkas av 100 procent svensk råvara och är Från Sverige-märkt. Hela råvaran används i färsen, vilket ger mer fibrer och näring. Den är vegansk och finns både i en konventionell och en ekologisk variant.
– Jag är särskilt stolt över att färsen är så god. Den har en naturlig, nötig smak och doftar fräscht, nästan som groddar. Kockarna och matgästerna uppskattar också dess tydliga tuggmotstånd och munkänslan. Man behöver inte gömma färsen i tacokrydda eller andra kryddmixer för att dölja smaken – här räcker det med rapsolja och salt för att förhöja den, säger Felix Strandvik.
Dela
Fler nyheter i Måltider och Växtbaserat
Det blir ett blågult julbord i år: ”Köpkraft och framtidstro”
För första gången på flera år är priset på julmaten mindre viktigt än ursprung och kvalitet. Det visar Livsmedelsföretagens årliga julmatsundersökning. Julskinkan är den viktigaste maträtten, julmust den viktigaste drycken och ris à la Malta den viktigaste desserten.
3 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





