Svensk Handel: “Plastpåseskatten borde rivas upp”

Beslutet om skatten på plastkassar fattades på felaktiga grunder. Det menar Svensk Handel som nu kräver att lagen rivs upp.
– Inget annat än en skandal‚ säger näringspolitiska chefen Mats Hedenström.

Ny statistik från Naturvårdsverket visar att de rapporterat in felaktiga uppgifter om användningen av plastkassar i Sverige. Därmed har underlaget, som legat till grund för beslutet om den skatt som infördes 1 maj, varit felaktigt, menar Svensk Handel.

Nya siffror visar nämligen att användningen av plastkassar låg på i genomsnitt 83 påsar per person 2017, året efter var siffran 77.

Detta är avsevärt lägre än tidigare kommunicerade 114 (2017) respektive 102 (2018).

Förra året använde svenskarna i genomsnitt 74 påsar per person vilket är klart under EU:s mål om max 90 i slutet av 2019, vilket varit en riktlinje.

– Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken. Finansmarknadsminister Per Bolund måste ge ett svar på hur detta kunnat gå till, säger Mats Hedenström.

Han menar att regeringen gått mer på känslor än på fakta när de fattat beslut om skatten.

– Eftersom de nya siffrorna visar att vi redan har klarat EU:s mål borde regeringen göra om och göra rätt. Plastpåseskatten borde rivas upp omedelbart!

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet

Nya siffror: Så mycket spenderar svenska hushåll på mat

Svenska hushåll lägger en allt mindre andel av sina inkomster på livsmedel, som bara utgör cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. Det visar en färsk rapport som Svensk Dagligvaruhandel tagit fram.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.