5 november 2021
Enligt den nyligen släppta branschrapporten från Växtbaserat Sverige tyder bedömningar från en rad olika analyshus på att den globala marknaden för växtbaserade livsmedel kommer att växa med 11 till 15 procent per år, något som kan jämföras med tillväxttakten i livsmedelsbranschen generellt, som ligger omkring 2 procent.
Den stora potentialen som finns inom segmentet har lett till att investerare de se senaste åren i allt i allt högra grad har intresserat sig för företag inom food tech och växtbaserade livsmedel. Växtbaserat Sverige framhåller att det finns goda skäl att främja utvecklingen då dessa skulle kunna bidra till ett lyft i den svenska livsmedelsbranschen och samtidigt bidra till att stärka svenskt jordbruk.
För att främja den positiva utvecklingen föreslår Växtbaserat Sverige ett handlingsprogram för en stark svensk växtbaserad sektor. Några av de åtgärder de föreslår är:
- Att man bör peka ut food-tech och hela värdekedjan inom innovativa, hållbara växtbaserade livsmedel som ett strategiskt viktigt område som forskningspolitiken ska bidra till att stärka.
- Att man genomför fokuserade satsningar på kompetens och infrastruktur för att stödja innovativa startsupföretag inom livsmedelskedjan att skala upp och börja exportera.
- Att man säkerställer att politiska målsättningar, regelverk och styrmedel inte står i vägen för och missgynnar den växtbaserade expansionen.
Rapporten finns att läsa i sin helhet här: Följ investerarna – så bör Sverige satsa på växtbaserade livsmedel
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Växtbaserat
Forskning Värdekedjan Växtbaserat
Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet
Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.
18 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.