19 april 2022
Just nu pågår nationella prov i ämnen som matematik, engelska och svenska för alla elever som går i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan.
I Klippans kommun har man i många år arbetat med att servera frukost de dagar som proven ska genomföras.
– På vissa skolor dukar man upp en buffé, på andra erbjuder man en frukostpåse, säger Lill Spenninge, kostchef i Klippans kommun och berättar att det var hennes företrädare, Anita Broddesson, som introducerade greppet i samarbete med skolledaren Marie Berlin.
– Det är skolledaren på varje skola som avgör om man ska servera frukost eller inte. I år är det ungefär hälften av alla våra grundskolor som valt att göra det.
Vad får skolfrukosten för effekt?
– Vi har märkt att det är ett bra sätt att få barnen och ungdomarna att tagga ned lite inför proven, de är ofta jättenervösa och stressade när de kommer till skolan. Sedan har det ett viktigt signalvärde, där vi visar att när man står inför uppgifter där man ska prestera så är det viktigt att äta så att man orkar. I vissa skolor vet jag att eleverna tar med sig läsk och godis för att orka men vi ge dem en uppladdning som håller hela vägen, säger Lill Spenninge.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Måltider
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.