– Jag skulle ljuga om jag inte sade att jag känner en viss uppgivenhet, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för branschorganisationen.
24 oktober 2022
Ny statistik från Jordbruksverket visar att konsumtionen av kyckling ökade med 5,4 procent under första halvåret i år. Men andelen svenskt minskade med nästan lika mycket samtidigt som importen av kycklingkött ökade med nästan 16 procent.
Enligt branschorganisationen Svensk Fågel är det ett hårt slag mot svenska bönder.
– Det är tufft att vara lantbrukare i dag, med skenande foder- och elpriser samtidigt som att kraven på oss hela tiden ökar. Att handel, grossister och restauranger då väljer att öka importen av kyckling är ett svek mot oss bönder och hela den svenska livsmedelsbranschen, säger Jenny Andersson, kycklingbonde från Bankebergs gård i Småland och ordförande för Svensk Fågel.
Svenska lantbrukare har höga krav när det gäller hållbarhet, som inkluderar både djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Dessutom har Sverige ett av världens tuffaste regelverk, samtidigt som den svenska kycklingbranschen dessutom har egna kvalitets- och kontrollprogram. Allt detta gör att den svenska, hållbara kycklingen blir lite dyrare.
– Handel och grossister kan inte både stödja vårt arbete mot en ökad hållbarhet och självförsörjning och samtidigt välja att köpa in billig, importerad kyckling som inte på långa vägar uppfyller de lagkrav och kvalitetskrav vi har i Sverige.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.