Ny satsning ska öka konkurrenskraften för svenskt kött

Forskningsinstitutet RISE har fått i uppdrag av regeringen att starta ett kunskapsnav för att öka produktionen och minska sårbarheten inom svensk animalieproduktion.
– Konkurrenskraften behöver stärkas, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Regeringen har genom Jordbruksverket gett det statliga forskningsinstitutet RISE i uppdrag att inrätta ett kunskapsnav för kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Syftet är att stärka konkurrenskraften inom svensk animalieproduktion för livsmedel och bidra till att sårbarheten i svensk livsmedelsproduktion minskar. Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor under perioden 2023 till 2027.
– Konkurrenskraften för svenska djurbönder och animalieproducenter behöver stärkas och den svenska produktionskapaciteten öka. Satsningen är en del av livsmedelsstrategins målsättning om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.
Det nya kunskapsnavet ”ska sammanställa och tillgängliggöra nationell och internationell kunskap och genom samverkan med aktörer bidra till samsyn om vilken kunskap som behöver tas fram och genomföra eller initiera försök, tester och utvärderingar”. Meningen är också att ska samverka med andra intressenter i livsmedelssektorn, bransch- och rådgivarorganisationer samt med universitet och högskolor.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.