– Vilken härlig bekräftelse på att vi har en bra produkt, säger Anneli Wallin på Mörkölamm.
23 november 2023
Anneli Wallin på Mörkölamm och Max Åling på MX Ranch har tillsammans tagit fram en lufttorkad salami av tackakött från dorper-får uppfödda på gräsbete på norra Färingsö.
Dorper-Salamin är ett sätt att vidareförädla tackakött, en underutnyttjad resurs, som slakterierna inte anser värt att använda till styckningsdetaljer.
– Nu är det verkligen dags för krögare och andra att inse tackköttets storheter och börja efterfråga produkter som inte finns i dag, säger Anneli Wallin i samband med att hon tog emot priset under eventet på Södertälje Science Park tidigare i veckan: en check av Almi värd 10 000 kronor som kan användas för företagsrådgivning samt rådgivning av Ekologiska Säljbolaget med fokus på att nå marknaden.
Alla tävlingsbidrag bedömdes av en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury. Dessutom fick publiken som följde tävlingen på plats eller digitalt rösta fram Publikens Pris.
Här är juryns motivering:
”Ett bra hantverk med finstämda smaker, tydlig nötighet och en nyans av skogen. Tillverkad på 100 procent svensk råvara av en underutnyttjad resurs som bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. Allt i ett regionalt samarbete som borgar för god marknadsutveckling. Det ser ljust ut på Mörkö!”
Totalt deltog ett dussin produkter i tävlingen, som arrangerades för fjärde året i rad av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun och MatLust Utvecklingsnod.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser
Forskning Förädling Trend Växtbaserat
Här skapas framtidens gröna favoriter
Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.
17 maj
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.