Så ska Sverige klara livsmedelsförsörjningen i krig

Nu har Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets presenterat slutrapporten i regeringsuppdraget om åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan. En av slutsatserna är att det krävs ett närmare samarbete med företag och branschorganisationer.

Livsmedelsverket och Jordbruksverket har tillsammans med företag och branschorganisationer identifierat vilka störningar som har störst konsekvenser för livsmedelsförsörjningen i kris och i händelse av krig – och även föreslagit åtgärder för att förebygga och hantera störningar.
– Vi har saker att göra var och en för sig, men för att kunna försörja befolkningen med mat även i krig, krävs ett nära samarbete och förtroende mellan oss, säger Johan Loberg, beredskapshandläggare på Jordbruksverket, i en kommentar.
De båda myndigheterna menar att det behövs tydligare mål i den svenska beredskapsplaneringen för hur samhällsekonomin ska hållas igång vid kris och krig. Det behövs ta fram mål som gör det tydligare för näringsliv och kommuner vilka situationer de ska planera för och vad de förväntas kunna leverera.
Företagen ställer sig positiva till arbetet samtidigt som de vill ha fortsatt stöd för ta arbetet vidare och samverka med fler aktörer, till exempel genom gemensamma övningar av konkreta scenarier.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.