Oschyssta handelsmetoder: “En chans att påverka”

Konkurrensverket undersöker just nu utvecklingen av oschyssta handelsmetoder i livsmedelskedjan, såsom förekomsten av olika avtalsvillkor och andra beteenden, med hjälp av enkät som riktar sig till leverantörer i livsmedelskedjan.

Den 1 november 2021 trädde lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan, LOH, i kraft. Lagen ska skydda leverantörer av jordbruks- och livsmedelsvaror mot vissa otillbörliga handelsmetoder som köpare utövar mot leverantörer.
Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet, genomför just nu en uppföljning av lagen, bland annat i form av en enkät. Livsmedel i fokus ringde därför upp Martin Bäckström, chef för enheten för otillbörliga handelsmetoder på myndigheten, för att få veta lite mer.

Varför ska man besvara den här enkäten?
– För att det är ett bra sätt att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja – och till viss del även kunna vara med och påverka lagstiftningen. Syftet är att se hur lagstiftningen har påverkat utvecklingen av oschyssta handelsmetoder i livsmedelskedjan, vad som har blivit mer eller mindre bra.

Det är tredje gången ni genomför den här enkäten. Hur har det gått tidigare?
– Första gången, våren 2021, fick vi in nästan tusen svar, men det visade sig att många av dem som svarade inte var verksamma i livsmedelskedjan. När vi snävade åt enkäten 2022 fick vi in 200 fullständiga svar och 400 som hade svarat delvis. Om vi får in 250-300 fullständiga svar den här gången så är vi rätt nöjda.

Finns det några frågor av särskilt intresse?
– I år ställer vi specifika frågor om mängden lokala leveranser har ökat eller minskat efter att lagen trädde i kraft. En farhåga som lyftes då var nämligen att butikerna inte skulle våga köpa in lika mycket produkter från lokala leverantörer för att det skulle bli krångligt rent administrativt. Vi frågar även om livsmedelsföretagarna tycker att lagstiftningen har missar något väsentligt.

Vad säger du som expert – har lagen haft effekt?
– Ja, vår bild är att lagen har påverkat handelsmetoderna på ett positivt sätt, inte minst vad gäller att betalningstiderna har blivit kortare. Det har i sin tur gjort att likviditeten kunnat öka hos många företag, och att man kunnat fatta beslut snabbare när marknaden svänger. Sedan finns det alltid köpare som hittar sätt att kringgå lagen, det är det vi vill kartlägga nu och se om det går att skruva lite mer på lagen.

Enligt Konkurrensverket tar det ungefär 10-20 minuter att fylla i enkäten, som du hittar HÄR!
Enkäten kommer att vara öppen till och med den 23 juni 2024. Resultaten sammanställs sedan på en aggregerad nivå; vilka företag och organisationer som svarat på enkäten kommer inte att framgå.

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor och Värdekedjan

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.