Matsvinn vanligt bland unga – trots höga priser

Trots rekordhöga matpriser fortsätter många unga svenska konsumenter att slänga fullt ätbar mat. Det visar Findus senaste upplaga av rapporten Frysta tillgångar. Dessutom är kunskapen om skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag lägre i Sverige än i Norge och Finland.

Svenska hushåll slänger i genomsnitt 15 kilo fullt ätbar mat per person och år, enligt statistik från Livsmedelsverket. I åldersgruppen 18–29 år uppger 44 procent att de kastar mindre mat i dag än tidigare, främst på grund av ekonomin. Samtidigt uppger 17 procent av unga att de oftast slänger mat direkt efter bäst före-datum, utan att först lukta eller smaka.
Hela 62 procent av svenskarna känner sig ”oekonomiska” när de kastar mat. Bland unga är känslorna av skam och ångest ännu starkare, enligt Findus undersökning.
– Det är tydligt att unga konsumenter påverkas starkt av både ekonomi och känslor när det gäller matsvinn. Många känner sig oekonomiska och var tionde ung person har hamnat i konflikt flera gånger med familj eller vänner om att kasta mat, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden.
Enligt honom känner unga konsumenter heller inte alltid till fördelarna med fryst mat.
– Många vet inte att frysta grönsaker ofta bevarar näring bättre än färska, eller tänker på att man kan portionshantera, ta det man behöver och spara resten i frysen. Här har vi ett ansvar att sprida kunskap.
Enligt rapporten är var tredje ung svensk positiv till en lagstiftning för att minska matsvinnet – betydligt fler än bland äldre. Sammantaget är 48 procent av svenskarna positiva mot 38 procent som är negativa till en lagstiftning mot matsvinn.

HÄR kan du ta del av rapporten Frysta tillgångar i sin helhet!

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”

För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.