2 september 2025
Den nya blodbrownien är ett resultat av forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova, som kartlagt hur råvaror som annars går till spillo kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel.
Ett tydligt exempel är nötblod, som innehåller mycket hemjärn med hög biotillgänglighet, men som till största del går till biogas eller foder eftersom det helt enkelt saknas efterfrågan på blod till livsmedel. Och detta trots att nästan var tredje kvinna lider av järnbrist.
– Vi tror på att boosta olika typer av livsmedel med blod som är rikt på järn och som vi effektivt kan ta upp – och så måste det vara livsmedel som man faktiskt kan tänka sig äta i vardagen, säger Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.
På utvecklingscentrumet Torsåker gård har ett team med kockar och nutritionister samarbetat med forskare och sensorikexperter för att testa recept med blod som råvara. Blodbrownien, som bakas med 20 procent nötblod, fullkornsrågmjöl och rättvisemärkt kakao, valdes ut för att chokladens smak och färg samspelar väl med blodets egenskaper.
– Blod har liknande egenskaper som ägg och får blandningar att stelna vid uppvärmning. I våra experiment märkte vi dessutom att blodet ger chokladen en djupare smak. En extra bonus är att den döljer färgen av blod som annars gör allting svart. Det går utmärkt att även göra pannkakor med blod i stället för ägg, men vi är inte vana att äta svarta pannkakor, säger Sofia Lundvall, kock och sensoriker på Torsåker gård.
Blodbrownien är den första produkten från projektet Blod och Rova som testas i skarp butiksmiljö – via Reitan Convenience Sverige och Pressbyråns testlabb Pressbyrån PBX i centrala Stockholm.
– Genom samarbetet med Axfoundation vill vi visa hur matsvinn kan omvandlas till en riktigt god fikaprodukt som dessutom har möjlighet att möta ett skriande behov i samhället. Blodbrownien är ett konkret steg på vägen att tillvarata resurser och är precis den typen av innovationer vi vill testa på PBX, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.
Två minibrownies täcker 25 procent av det dagliga järnbehovet för kvinnor.
Och för den som undrar: Nej, man känner absolut ingen blodsmak i munnen!
HÄR kan du läsa mer om projektet Blod och Rova, som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos, och SLU.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hälsa och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Forskning Hållbarhet
Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”
Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
10 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.