Branschen välkomnar sänkt matmoms: ”Stärker hushållens köpkraft”

Att matmomsen halveras nästa år kan ge fler konsumenter möjlighet att välja produkter som gynnar en långsiktigt hållbar svensk livsmedelsproduktion. Samtidigt måste regeringen göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, enligt de branschföreträdare som Livsmedel i fokus talar med.

Regeringen presenterade under torsdagen budgetnyheten att den svenska matmomsen halveras, från 12 till 6 procent. Det handlar dock bara om en tillfällig sänkning, som träder i kraft från och med 1 april nästa år och som ska gälla fram till 1 januari 2028.
För 2026 beräknas kostnaden i statsbudgeten bli 16 miljarder kronor, för 2027 landar notan på 21 miljarder kronor.
Cecilia Kocken, vd på Arla Sverige menar att alla åtgärder som skapar utrymme i hushållens matkassa är välkomna i det här läget.
– De senaste åren har vi sett hur svenska konsumenter utvecklat ett starkt lågprisfokus, något som riskerar att missgynna svenska bönder och bromsa det viktiga hållbarhetsarbetet. Vår förhoppning är att en momssänkning kan ge fler konsumenter möjlighet att välja produkter som gynnar en långsiktigt hållbar svensk livsmedelsproduktion, säger hon.


Cecilia Kocken. Foto: Johan Marklund

Daniel Emilsson, press- och mediachef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, ser också positivt på beslutet:
– Det kommer sannolikt att gynna våra medlemmar, men det är svårt att sia om hur länge effekten av sänkt moms håller i sig. Den stora vinnaren på de senaste årens matprisökningar är ju faktiskt staten som har sett sina momsintäkter öka kraftigt, säger han.
På Livsmedelsföretagen poängterar man att det inte är livsmedelsbranschens ansvar att se till att alla har råd med mat.
– Därför är det välkommet att regeringen nu agerar för att stärka hushållens köpkraft. Om det sedan sker via sänkt elskatt, höjda barnbidrag eller sänkt matmoms har vi egentligen inga synpunkter på. Men om våra politiker på allvar vill stärka svensk livsmedelsproduktion så måste de ta ett större grepp och se till att det blir enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, säger Daniel Emilsson.

Daniel Emilsson. Foto: Livsmedelsföretagen

Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund, tycker också att det är bra att regeringen vidtar åtgärder för att stötta familjer och hushåll som har det tufft ekonomiskt.
– Men bakom varje mjölkpaket, brödlimpa, köttbit och morot finns en svensk bonde som också måste få ekonomin att gå ihop. Hushållen och bonden sitter i samma båt, säger han och fortsätter:
– För att vi ska kunna möta den ökande efterfrågan på bättre mat från hushållen behöver regeringen fortsätta arbetet med att minska lantbrukets regelbörda och investera i lantbrukets gröna omställning. Annars riskerar vi att den svenska maten försvinner från butikshyllorna, likt den nu rådande köttbristen.

Palle Borgström. Foto: Anders Deros

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”

För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.