Svenska bönder odlar för mer gröt och mindre öl

Mer grynhavre och mindre maltkorn på svenska åkrar. Det är två tydliga konsekvenser av coronakrisen, som gör både vårbruket och den svenska livsmedelsförsörjningen viktigare än någonsin.

En stor efterfrågan på livsmedel i den svenska dagligvaruhandeln, i kombination med en regnig vinter i norra Europa gör vårbruket viktigare än på länge. Årets skörd är extra betydelsefull för att säkerställa en god livsmedelsförsörjning i Sverige – ändå är årets vårbruk mindre än normalt.

– Det är en konsekvens av att förra årets höstsådd var stor, vilket är positivt för årets skörd. Höstsådda grödor är mer robusta och högavkastande än vårsådda grödor vilket ger förutsättningar för en normalstor skörd till sommaren, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen.

Han förklarar att det är två parametrar som styr vad lantbrukaren väljer att odla. Den första handlar om vad som är biologiskt lämpligt, den andra vad som är marknadsmässigt. Just nu är efterfrågan på havre stor – något som inte märkts i butikshyllan där hyllorna med havregryn gapat tomma – och havrepriset ligger relativt högt.

– Vi kan tydligt avläsa det ökade intresset för grynhavre i vår försäljning av utsäde; inför skörd 2020 har svenska lantbrukare valt att odla mer havre än tidigare år. Grynhavre har stärkt sina aktier under flera år men man kan säga att corona har förstärkt den effekten, säger Johannes Åkerblom.

Hos Lantmännen kan man även se ett minskat intresse för maltkorn.

– Att så mindre maltkorn verkar vara ett klokt beslut. Det rådande läget med inställda evenemang och färre restaurangbesök tyder på att efterfrågan på maltkorn för ölproduktion kommer att minska under 2020.

Johannes Åkerblom förklarar att Sverige i princip är självförsörjande på utsäde vad gäller spannmål, oljeväxter, ärtor och annan trindsäd. Det enda vi importerar i den vägen är majsutsäde och del hybridraps.

– Hittills har växtodlingssverige inte sett någon ”coronaeffekt” alls. Vi är välförsedda med allt som vi behöver utifrån: mineralgödsel, växtskyddsmedel, och plast och garn för att konservera gräs.

Bristen på arbetskraft inom de gröna näringarna har varit en stor och uppmärksammad fråga men är enligt Johannes Åkerblom inget problem för Lantmännens medlemmar.

– Spannmål och oljeväxter är en välmekaniserad form av odling som kräver väldigt lite manuell arbetskraft. Det är ett helt annat läge inom grönsaks-, frukt- och bärodlingen.

Dela

Fler nyheter i Corona och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.