De är finalister till Årets kokbok 2025

Fem titlar och deras författare sticker ut ur årets kokboksflod, enligt Cajsa Warg-prisets urvalsjury. Nu är det klart vilka som är kvar och tävlar om utmärkelsen Årets kokbok 2025.

Cajsa Warg-priset är ett litteraturpris som instiftats av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla svenskarnas stora intresse för matlagning och stimulera goda samtal om mat och dryck. Priset delades ut för första gången 2024.
Under Bokmässa i Göteborg i helgen blev det klart vilka årets fem finalister är:

  • Chopstick Stories (Natur & Kultur) av Karin Lei
  • Handbok i sprit och drinkar (Polaris) av Leo Lahti
  • Gottigheter – en kokbok till (Tukan) av Jennifer Eriksson
  • Chili + Umami (Natur & Kultur) av Jonas Cramby
  • Solen (Norstedts) av Adam Dahlberg & Albin Wessman.

Förutom utmärkelsen Årets kokbok 2025 erhåller vinnaren av Cajsa Warg-priset 100 000 kronor i prispengar.
– 2025 har varit ett spännande och härligt kokboksår. Det har varit stor variation men också tydliga trender som speglat utgivningen, därför har årets nomineringsarbete varit extra roligt och samtidigt utmanande, säger Lotten Löfberg, urvalsjuryns ordförande, i en kommentar.
Urvalsjuryn har bedömt kokböckerna utifrån kriterierna originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning. I år kom de totalt 50 bidragen från ett större antal förlag än 2024 och i många olika nytänkande format.
Nu tar Cajsa Warg-prisets finaljury över den sista delen av juryarbetet, vilken består av Elin Ingves Pyk, Sofia Dalén, Viktor Westerlind, Johanna Westman, Erik Jerka Johansson, Jenny Norberg, Martin Nordin och Petronella Ringqvist.
Den slutliga vinnaren av utmärkelsen Årets kokbok tillkännages den 10 november på en prisceremoni i Stockholm.

Dela

Fler nyheter i Trend

Ökad import av EMV pressar svenska livsmedelsproducenter

Försäljningen av svensk mat minskar medan importerade EMV-produkter allt större plats i butikshyllorna.
– Sänkt matmoms skulle kunna ge en välbehövlig skjuts till köpkraften, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.