Här odlas framtidens kött: ”Vi brygger kött”

Re:meat är Sveriges första bolag inom odlat kött. Idén går ut på att celler från ko får växa i bioreaktorer i en kontrollerad odlingsmiljö, för att sedan förädlas till olika sorters köttprodukter med extremt lågt klimatavtryck.

Processerna som Re:meat utvecklar har stora likheter med dem som används i bryggeribranschen.
– Vi brukar faktiskt säga att vi ”brygger kött”. Men med 92 procent lägre klimatavtryck än konventionellt kött samtidigt som produktionen kräver minimal mark- och vattenanvändning, säger Gittan Schiöld, kommersiell chef och medgrundare till Re:meat.
Förenklat går det hela till så att man tar en biopsi med köttceller från en ko, cellerna isoleras och matas sedan med en näringsbuljong som består av proteiner, vitaminer, aminosyror och kolhydrater – allt sådant som kon normalt sätt får i sig genom att beta. Processen tar cirka två veckor innan man kan skörda en färdig köttfärs, som i sin tur kan förädlas till produkter som köttbullar, hamburgare och lasagne.
På Re:meat har man insett värdet av samverkan och har bland annat hjälp av bryggeribranschen vad gäller processutrustning, ABB gällande automation och digitalisering och med Ica Gruppen kring konsumentundersökningar. Man för även dialog med flera stora livsmedelsföretag.
– Livsmedelsindustrin är ovana vid att jobba med innovation, de vill helst köpa sådant som redan är färdigutvecklat. Men vi vill ju att de ska investera nu för att vara redo när tekniken är redo, säkra relevansen i det vi gör och dessutom få ett försprång. Den här produktionsmetoden frigör marginaler för den som väljer att bli producent av odlat kött, då man tar bort slakten och ökar foderkonverteringsgraden med tio gånger, säger Gittan Schiöld.


Gittan Schiöld, kommersiell chef och medgrundare till Re:meat

Ett alltmer ökat fokus på livsmedelsförsörjning och beredskap ser hon som en stark pådrivare till utvecklingen för odlat kött.
– Det handlar ju inte bara om att kunna lagra mat utan hur vi kan fortsätta att producera mat vid en kris och i värsta fall krig. Då behöver vi lokala värdekedjor som inte är beroende av en massa insatsvaror utifrån.
Så när tror du att vi kommer att köpa och äta odlat kött?
– Det finns en del barriärer som håller utvecklingen tillbaka, inte minst rent regulatoriskt. Än så länge är odlat kött inte ett godkänt livsmedel att sälja inom EU, Efsa godkänna alla typer av nya livsmedel som vi inte har ätit tidigare. Men inom fem år tror jag definitivt att vi kan köpa odlat kött i svenska butiker.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Trend

Kycklingbrist i många butiker: ”Starkt tryck att köpa svenskt”

Under den senaste veckan har medier rapporterat om kycklingbrist i många butiker runt om i landet. En del av förklaringen är bristen på nötkött, en annan att allt fler svenska konsumenter vill köpa just svenskt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.