– Även om Coronapandemin påverkat köttmarknaden mer än traditionella faktorer i år, så finns de kvar i bakgrunden, säger marknadsutredaren Åsa Lannhard Öberg.
4 september 2020
Jordbruksverket har sammanställt marknadssifforna för första halvåret 2020. Utvecklingen pekar i samma riktning för griskött, nötkött och matfågel där produktionen har ökat, importen och förbrukningen har minskat och den svenska marknadsandelen har ökat.
Två tydliga exempel på att förändringen accelererat under pandemin är en importminskning för nötkött på nästan 15 procent och en minskad förbrukning av kött med drygt fyra procent, vilket kan jämföras med minskningar på 1,2 respektive 2,3 procent för helåret 2019.
Åsa Lannhard Öberg betonar att pandemin är tillfällig och att slutsatser kring de mer långsiktiga effekterna på köttmarknaden därför är osäkra.
Andelen svenskt kött är betydligt högre i dagligvaruhandeln än i privata restauranger, medan andelen i offentliga kök ligger däremellan.
– När vi reser mindre, äter mer sällan på restaurang och distansarbetar, samtidigt som gymnasieskolorna varit stängda under våren, så betyder det också att vår diet plötsligt förändrats. Det blir mer svenskt kött och mindre importerat när vi lagar fler måltider i hemmen, säger Åsa Lannhard Öberg, som tror att många även ersatt lagade mål mat med snabbfixade rätter som mackor, fil och flingor eller gröt, där köttet har en mer undanskymd plats.
Dela
Fler nyheter i Corona och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.