Livsmedelsdagarna summerar coronakrisen: “Starka tillsammans”

Innovation och hållbarhet post corona var temat för årets upplaga av Livsmedelsdagarna, som sändes digitalt i går. Den avslutande debatten, där representanter från hela kedjan deltog, präglades av både stolthet och framtidstro.

Livsmedelsproduktionen har hamnat i blixtbelysning under coronapandemin, vilket gjort att fler förstår att det är en samhällsviktig framtidsbransch.

Så kan uppsidan av coronapandemin sammanfattas, enligt den namnkunniga branschpanel som avrundade Livsmedelsdagarna 2020 – som i år koncentrerats till ett digitalt endagsevent.

– Framförallt har krisen visat på styrkan av ett gott samarbete genom hela värdekedjan. Tillsammans klarade vi livsmedelsförsörjningen, säger Anna-Karin Hatt, vd för LRF och dem som deltog i panelen.

Hon tycker att det är bra att coronakrisen satt ljuset på att den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel bara ligger på 50 procent och att vi är helt beroende av många insatsvaror.

– Det gör oss väldigt sårbara. Om krisen hade gått djupare och vi hade fått störningar i leveransen av exempelvis växtskyddsmedel och utsäde hade vi fått svårt att producera.

Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen, menar att krisen framförallt visat att branschen är full av driftiga och kreativa entreprenörer som ”knöt näven i fickan och såg till att hålla sitt företag vid liv”:

– Våra livsmedelsföretag är otroligt flexibla. Vi har sett väldigt många bra initiativ under den här tiden som gör mig väldigt stolt, säger han.

Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, lyfter fram det faktum att covid-19 gått den digitala handeln ”att hoppa flera åt framåt i tiden vad gäller att snabba på utvecklingen”.

Övriga som deltog i panelsamtalet var Kristina Ossmark, kommunikation- och hållbarhetsdirektör på Martin & Servera, och Johan Krallis Anell, nationell exportsamordnare på Näringsdepartementet.

Dela

Fler nyheter i Corona och Mötesplatser och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.