Nyckelhålet är välkänt bland konsumenterna

Nyckelhålet är en av de mat-märkningar som konsumenter känner till allra bäst. Kännedomen är mer utbredd hos äldre, men unga har en positivare inställning till märkningen. Det visar en färsk undersökning som genomfördes av Origo Group på uppdrag av Livsmedelsverket.

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning som gör det enklare för konsumenten att hitta nyttiga alternativ i butikshyllan. Märkningen används för mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer samt nyttigare fett. Med avsikt att få insikt om attityder och kännedom om märkningen har Livsmedelsverket låtit genomföra en undersökning. Företaget Origo Group har genomfört en enkäundersökning med drygt tusen respondenter mellan 18 och 80 år

Hela 97 procent av alla konsumenter i Sverige har hört talas om Nyckelhålet. Det gäller oavsett kön, utbildningsnivå, inkomst och bostadsort. Unga har en något lägre kännedom om märkningen, men de som känner till den är å andra sidan mer positiva än äldre.

– Kort utbildning och låg inkomst är förknippat med sämre matvanor och ökad ohälsa, det vet vi från tidigare studier. Vi vill att Nyckelhålet ska vara en guide för alla som vill äta mer hälsosamt. Därför är det positivt att Nyckelhålet är välkänt i samtliga grupper, säger Veronica Öhrvik, projektledare för Livsmedelsverkets regeringsuppdrag om Nyckelhålet.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hälsa

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.