Alternativa fettkällor är viktigt i framtiden

Animaliska livsmedel är inte bara en viktig källa till protein. Även fett kommer till stor del djur. I många tätbefolkade delar av världen är det vanligt med för lite fett i kosten. Om hur vi kan öka fettproduktionen på ett hållbart sätt skriver forskare från SLU och KI i tidskriften Lancet Planet Health.

De flesta klimatexperter är överens om att vi behöver minska på konsumtionen av animaliska livsmedel på grund av deras stora miljöpåverkan. I debatten har man betraktat proteinet som det näringsämne som måste hanteras särskilt noggrant i kostomläggningen.

Men fullgod fettkonsumtion är också nödvändigt för god hälsa, och precis som proteinet (till och med i ännu högre grad) kommer stora delar av fettet från animaliska livsmedel.

Nu redovisar forskare från SLU och KI den första studien där globala fettkonsumtionsmönster har granskats ur hållbarhets- och hälsoperspektiv. Ett viktigt syfte var att undersöka om man kan komma att behöva öka fettproduktionen i världen, och vilken strategi som i så fall är bäst.

 

Studien visar att fettkonsumtionen ligger under den rekommenderade nivån i många stora tätbefolkade regioner i världen, vilket har negativ inverkar hälsan. Enligt forskarnas beräkningar behövs ytterligare 45 miljoner ton kostfett för att regioner med underskott på fett ska kunna nå upp till den rekommenderade målsättningen. Befolkningsökningen kommer dessutom göra att behovet ökar. Världen behövs således fler alternativa fettkällor.

Ister och talg skulle kunna användas mer som livsmedel. I dag gör konsumenternas preferenser att mycket av det som produceras används till annat än livsmedel, eller blir avfall, trots att dessa fetter kan ha vissa hälsofördelar jämfört med exempelvis smör.

Att öka produktionen av växtbaserade fetter innebär utmaningar. Produktionen av soja- och palmolja har till exempel historiskt sett orsakat avskogning.

 

Det som kan ge störst bidrag till en ökad tillgång på kostfett är enligt forskarna att ta tillvara de stora mängder ätliga oljor som idag används till annat än livsmedel. I tempererade klimat kan rapsolja vara den starkaste kandidaten för tillförsel av hälsosamt fett.

I artikeln tar forskarna även upp mikrobiella oljor som en intressant framtida fettkälla. Vissa mikroorganismer kan ackumulera stora mängder olja och de har en fettsyrasammansättning som liknar den hos växtoljor.

– Omvandling av restprodukter som halm, flis och sågspån till värdefull olja med hjälp av fettinlagrande jästsvampar testas till exempel vid SLU, berättar Elin Röös, universitetslektor vid SLU.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hälsa

Ny studie: Köttet har kommit ut ur skamvrån

Allt fler svenskar ser kött som en del av en hälsosam kost. Detta enligt två olika undersökningar som Ungdomsbarometern och Novus genomfört.
– Köttet är inte skamfyllt längre, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.